Treći vetropark 1

Kompanija MK Fintel Wind počela je danas gradnju „Košave“, trećeg vetroparka u Srbiji, a u izgradnju 20 vetrogeneratora uložiće 124 miliona evra, čiji završetak se očekuje do kraja 2018. godine.

Uz vetroparkove „Kula“, u blizini Kule i vetroparka „La Piccolina“ u blizini Vršca, koje je MK Fintel Wind otvorio, treći vetropark će proizvoditi struju za 40.000 domaćinstava.

Svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji „Košave“ prisustvovali su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Ticiano Đovanneti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind, investitori i brojne zvanice.

Posle izgradnje prvih 20 turbina, u planu je druga faza u kojoj ćemo izgraditi dodatnih 19 turbina, čija će vrednost premašiti 100 miliona evra, izjavio je Đovaneti.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izrazio je uverenje da će vetropark projekat biti na mreži tokom sledeće godine.

Istina je da je MK Fintel Wind imao pionirske korake u razvoju energije proizvedene iz vetra i to je izuzetno značajno za čitav naš koncept razvoja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, naveo je Antić.

U Srbiji je u proteklih nekoliko godina izgrađeno, i na je mreži više od 80 megavati iz obnovljivih izvora energije. Mahom su to mini hidroelektrane, ali i prva dva vetroparka, solarne elektrane i postrojenja na biomasu, rekao je on.

U različitoj fazi realizacije imamo više od 500 megavati iz obnovljivih, 483 megavata iz energije vetra, i jedan od njih je i ovaj projekat koji je najveći projekat koji ulazi u fazu građevinskih radova, rekao je Antić.

U saopštenju se navodi da je AIK Banka finansijski podržala realizaciju projekta „Košava“, a vetrogeneratora parka „Košava“ imaće snagu 69 megavata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari