Trhulj: Struja bi trebalo da poskupi za oko 30 odsto 1Foto: FI/Andrzej Pobiedzinski

Cena prava na emisiju ugljen-dioksida (CO-2) iz termoelektrana na evropskom tržištu poslednjih meseci ubrzano raste zbog čega bi struja u regionu jugoistočne Evrope trebalo da poskupi oko 30 odsto, rekla je danas predstavnica Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope Jasmina Trhulj.

Ona je na konferenciji internet časopisa Balkanmagazin o razvoju tržišta elektroenergetike u regionu rekla da za emisiju jednog kilograma CO-2 iz termoelektrana treba platiti 22 evra.

„Ako se na cenu CO-2 dodaju i gubici u proizvodnji električna energija bi trebalo da poskupi za oko 30 odsto“, rekla je Trhulj.

Dodala je da bi rešenje za taj problem trebalo tražiti u uvođenju takse kako bi se nadoknadio taj trošak.

Ona je istakla da su izazovi za regionalnu integraciju tržišta struje pravne, političke i institucionalne prirode.

Za potpunu integraciju tržišta električne energije Zapadnog Balkana u evropsko tržište neophodno je, kako je rekla, unaprediti pravnu regulativu i uvesti ista pravila za sve zemlje, a pre toga treba izmeniti ugovor o Energetskoj zajednici.

„Evropska komisija je u decembru prošle godine pokrenula proceduru izmene ugovora o Energetskoj zajednici i do sada su bila dva sastanka na kojima je učestvovala i Srbija“, rekla je Trhulj.

Dodala je da regionalna integracija tržišta električne energije ide sporo i da je od novembra 2017. godine do istog meseca 2018. godine napredak iznosio svega pet odsto.

„Posledice slabe integracije tržišta struje u regionu je godišnji gubitak od oko 16 miliona evra“, istakla je Trhulj.

Regionalna integracija, prema njenim rečima, treba da omogući svim kupcima da biraju prodavca električne energije i da cene određuje tržište, a ne da se administrativno regulišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari