Trivan: Ekološka taksa i za uvoz polovnih automobila 1Foto: N1

Saobraćaj je drugi po veličini zagađivač vazduha u Srbiji i zato je važno da se dobro kontroliše kakvi se automobili uvoze.

Stoga, neće biti dozvoljen uvoz automobila iz Nemačke koji su tamo proglašeni za otpad i Ministarstvo zaštite životne sredine je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja već sprečilo takav uvoz – izjavio je danas Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Srbije otvarajući Sajam automobila „DDOR BG Car Show 06“ i 12. Sajam motocikala u Beogradu. On je dodao da će se ekološke takse plaćati ne samo pri uvozu novih već će time biti obuhvaćen i uvoz polovnih automobila.

– Električni, odnosno hibridni automobili su budućnost u svetu, pa će tako biti i u Srbiji i država razmišlja o tome da pomogne uvoz takvih vozila – naveo je Trivan.

– Svoje brendove na Sajmu automobila „DDOR BG Car Show 06“ i 12. Sajmu motocikala, koji traju do 28. marta na Beogradskom sajmu, predstavlja oko 380 izlagača automobila i motocikala. Ovogodišnji sajmovi automobila i motocikala održavaju se u znaku jubileja 80-godišnjice prvog međunarodnog sajma automobila održanog marta 1938. godine u Beogradu. Bila je to prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek osnovanog Beogradskog sajma, koji je tako postao jedan od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, a samim tim i jedna od metropola svetske automobilske industrije. Beogradski sajam u saradnji sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije, na sajmu predstavlja najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije. Ipak, programski akcenat je na novim konceptima u oblasti alternativnih, hibridnih i elektro pogona. Oko 306 izlagača iz dvadesetak zemalja predstaviti ukupno 36 automobilskih brendova, od čega će biti 41 premijera. Svi najrenomiraniji svetski proizvođači automobila koji posluju na domaćem tržištu biće na raspolaganju posetiocima u šest hala Beogradskog sajma.

Premijum brendove će sa svojom aktuelnom ponudom specijalno za ovu priliku u hali 3 predvoditi Mercedes, BMW, Audi i Britiš motors (Land Rover i Jaguar). Domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviće se i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila svih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu. U ovom segmentu najavljeno je dvadesetak premijera. Proizvođači lakih privrednih vozila predstaviće 10 renomiranih brendova sa 19 noviteta. Motopassion će ugostiti 73 izlagača, koji će predstaviti 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i bicikala, sa više od 50 noviteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari