Stručnjak za sajber bezbednost: EPS kompromitovan još od marta prošle godine 1Foto: Shutterstock/ImageFlow

Stručnjak za sajber bezbednost Ivan Marković izjavio je danas da je Forum o bezbednosti na Balkanu različitim analizama na dark vebu utvrdio da su podaci Elektroprivrede Srbije (EPS) kompromitovani u periodu od marta do oktobra prošle godine, šest meseci pre nego je EPS objavio da se oporavlja od hakerskog napada.

Na skupu organizacije Partneri Srbije rečeno je da je Elektroprivreda Srbije 19. decembra obavestila javnost da se oporavlja od hakerskog napada i uveravala da nije kontaminirano ništa od podataka o ličnosti, već da su izolovane baze u kojima su podaci građana.

Marković je podsetio da je forum radio analize, a onda su kroz SOC radar videli brojne adrese sa mejlom EPS, što bi moglo da ukazuje da neko ima virus na računaru koji koristi osoba iz preduzeća.

Daljim proverama došlo se do informacija da su podaci bili ugroženi od marta do avgusta, da su „kompromitovani“ interni sistemi, rekao je on.

Na pitanje koji su dokumenti u posedu napadača Kilin grupe, Marković je naveo da postoje podaci koji su obeleženi kao poverljivo, a ako neko ima takve podatake znači da je pristupio nekome u EPS sa visokim privilegijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari