TS traži od Vlade Srbije da obezbedi zakonito upravljanje u EPS 1foto Miroslav Dragojević

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Vladu da bez odlaganja obezbedi zakonito upravljanje u javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS), ocenjujući da je to od naročitog značaja zbog aktuelnih problema u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom.

TS je pozvala Vladu Srbije da pre najavljenog skraćenja mandata imenuje makar zakonite vršioce dužnosti u svim preduzećima u državnom vlasništvu, kako se u saopštenju navodi, bezakonje – koje nosi ogromne rizike za resurse javnih preduzeća i ostvarivanje njihove funkcije – ne bi proteglo i na period nakon raspisivanja izbora, a do formiranja nove Vlade.

TS navodi da je Vlada razrešila Milorada Grčića sa mesta vršioca dužnosti direktora EPS iako mu je mandat prestao pre 1.758 dana, zbog čega je „samo mogla da to konstatuje“.

„Pri tome nije imenovan novi vršilac dužnosti, niti je okončan konkurs za direktora koje je raspisan još pre pet godina“, navode u saopštenju.

TS ukazuje da je u Službenom glasniku od petka 14. januara ove godine objavljena odluka Vlade na osnovu koje je Grčić razrešen dužnosti vršioca dužnosti direktora JP Elektroprivreda Srbije „zbog podnošenja pismene ostavke“.

„Vlada se pri tom poziva na odredbu Zakona o javnim preduzećima na osnovu koje mandat direktora javnog preduzeća prestaje ‘istekom perioda na koji je imenovan, ostavkom i razrešenjem’. Ova odluka Vlade Srbije je međutim pravno nemoguća, zato što je mandat Milorada Grčiću prestao još 23.3.2017. godine, istekom jednogodišnjeg perioda na koji je bio imenovan za vršioca dužnosti“, navodi Transparentnost Srbija.

Kako su dodali, Grčićeva ostavka i odluka Vlade srbije da je prihvati imaju značaja „jedino za utvrđivanje odgovornosti građanina Grčića za eventualne druge nezakonitosti tokom perioda u kojem je faktički upravljao ovim javnim preduzećem“.

Naveli su da Vlada na istoj sednici nije imenovala vršioca dužnosti direktora EPS, koji bi upravljao tim javnim preduzećem do okončanja konkursa.

„Podsećamo da je konkurs bio raspisan još 24. marta 2017, i da prema raspoloživim podacima još uvek nije okončan. Usled toga je nejasno ko trenutno upravlja JP EPS i na osnovu kojih ovlašćenja, dok se u zvaničnom registru Agencije za privredne registre, još uvek navodi ime Milorada Grčića kao zakonskog zastupnika“, navodi TS u saopštenju.