Turska centralna banka podigla kamatnu stopu sa 8,5 na 15 odsto 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turska centralna banka podigla je danas ključnu kamatnu stopu na 15 odsto, gotovo duplo više od prethodne, u znaku promene kursa ka konvencionalnijoj ekonomskoj politici da bi se uhvatila u koštac sa ogromnom inflacijom.

Banka je podigla kamatnu stopu sa 8,5 odsto na 15 odsto, u prvom podizanju kamatne stope od marta 2021. godine. Ovo je usledilo pošto je predsednik Redžep Tajip Erdogan, posle preuzimanja novog predsedničkog mandata, imenovao dvojicu međunarodno priznatih zvaničnika da vode banku i ministarstvo finansija.

Podizanje ove stope ukazuje na to da se zemlja odvaja od Erdoganovog nekonvencionalnog uverenja da se snižavanjem kamatnih stopa bori protiv inflacije, navodi agencija AP.

Tradicionalna ekonomska teorija govori upravo suprotno i centralne banke širom sveta su brzo dizale kamatne stope da se bore protiv porasta potrošačkih cena, uključujući nekoliko takvih odluka donetih danas u Evropi od Banke Engleske do Švajcarske.

Erdogan koji je samoproglašeni „neprijatelj“ visokih troškova zajmova rekao je da će „prihvatiti“ politiku njegovog novog ministra finansija, ali je isto tako naglasio da se njegovi stavovi nisu promenili. To je pokrenulo pitanja oko toga da li turska centralna banka može da deluje nezavisno.

Pod Erdoganovim pritiskom centralna banka je ranije ove godine snizila ključnu kamatnu stopu sa oko 19 odsto u 2021. na 8,5 odsto, uprkos ogromnoj inflaciji koja je prošle godine dostigla 85 odsto. Inflacija je pala na 39,5 prošlog meseca prema zvaničnim podacima, ali je nezavisna istraživačka grupa ENAG navela da je prava stopa inflacije 109 odsto.

Ekonomisti su ocenili da su Erdoganova nekonvecionalna uverenja pogoršala ekonomske teškoće koje su dovele do krize domaće valute i troškova života i otežale život mnogim domaćinstvima. Erdogan je rekao da njegov ekonomski model daje prioritet rastu, izvozu i zapošljavajnu.

Erdogan je osvojio treći predsednički mandat u drugom krugu izbora 28. maja i ponovo imenovao Mehmeta Simseka da vodi privredu zemlje. Bivši bankar Meril Linča je ranije bio Erdoganov ministar finansija i zamenik premijera do 2018. godine.

Simsek je ubrzo po imenovanju rekao da Turska nema druge opcije nego da se vrati „na racionalni teren“.

U još jednom potezu ka pragmatičnijoj politici Erdogan je imeovao Havize Gaje Erkan ovog meseca kao prvu ženu governera turske centralne banke. Ona zamenjue Sahapa Kavčioglua koji je vodio banku u vreme smanjivanja referentne kamatne stope.

Erodgan je otpustio tri guvernera centralne banke koji su pružali otpor njegovim pritiscima da smanji kamatne stope pre nego što je imenovao Kavčioglua 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari