Turski tok i pruga digli srpsku građevinu 56,3 odsto

Izrazit uzlet srpskog neimarstva pred kraj godine rezultat državnih ulaganja u infrastrukturu, a zatim i stanogradnje

Ostavite komentar


  1. Pitanje je koliki deo od toga stvarno gradi srpska a koliko kineska, ruska, turska i sl. niskogradnja! Verovatno najmanji ali to se ne objavljuje. Za brzu prugu Stara Pazova – Novi Sad je pre nekoliko meseci dosao vrlo dugacak kontejnerski prvi voz transsibirskom magistralom na liniji Peking – Novi Sad prepun kineskih sina i ostalih konstrukcija. Uzimajuci u obzir i kineske radnike koje svi vidimo recimo na stanici Novi Beograd, pogresno je kititi se tudim perjem i pripisivati ovo sve srpskom gradevinarstvu – nazalost!

    1. Hahahaha!Vidise i na slici koliko udeo ima Srbija od ove igre!Svi se drže sa šakom a naš veliki vođa sa vrhovima prstiju!

  2. I vi kod SNSa.Počeli i vi da iznosite lažne vesti u naslovu.Sledeći vaš naslov-Vučić supermen.

      1. Ako čitam da se gradi na klizištu šta je tu pozitivno?
        Čitam da građevinska inspekcija ne funkcioniše, naročiti u skijališnim centrima, pa se odmah pitam ko je tu koliko dobar?
        Čitam o prevarama koje su još uvek opstale u visokogradnji, pa se pitam kako se time veliča ministarka koja nije umela zakonskim rešenjima da stane na put prevarantima?
        Loš sistem nije nikakva preporuka ministarki i njenim saradnicima, naprotiv, ovo je žešća pljuvaža.
        Najbolje se samopopljuje kada otvori auto put, pa ga rekonstruišu nakon otvaranja, a tamo neki regionalni putevi još od prošlog veka nisu makli.

  3. Mi smo SPISKALI milijardu eura u tajnosti gradeci Turski tok, a dali ce i ici kroz Srbiju veliko je pitanje. Bugari jos nisu izgradili ni kilometar, ali su zato izgradili terminale za tecni gas koji ce dolaziti iz SAD, i sada govore da im se turski tok uopste ne isplati. Tako da ce nam izgleda cevi ostati prazne. Jos jedan propali AV projekat od MILJIJARDU EURICA.

  4. U poredjenju sa nista, sve je strahovit skok. Bas ce razne belosvetske gradjevinske firme i nasi koji poslove ugovaraju, lepo da se natapkaju para. A kredite ce vracati i nasi praunucici.

  5. Za sve to što se gradi, Srbija uzima od stranaca kredite da bi onda gradile njihove kompanije. Naši budu podizvođači i nadzorni organi. Onda ćemo vraćati kredite sa sve kamatama i krpiti fušeraj, jer su naši nadzorni organi potpisali da je sve urađeno dobro. To je naš udeo: otplata i ponovni radovi. Cvetamo.

  6. A, u toj građevini rade samo 2-3 firme iste, niko drugi ne dobija poslove, i indijski, turski i albanski građevinci, fenomenalan napredak.

  7. Lepo prenesena informacija (nije vest) koja nam pokazuje koliko nam je građevinarstvo jadno i bedno (kao i država, uostalom). Ako je zahvaljujući par kratkoročnih poslova, koji su ili će trajati od par meseci do par godina (i ti rokovi bi bili ktaći da ih izvode odgovorno i bez pljačke) građevinarstvo ‘buknulo’ za skoro 60% u proseku, vidimo koliko je mala stvarna i konstantna suma ulaganja u građevinarstvo. Pored toga tu se vidi još jedna odlika Srbije, pražnjenje unutrašnjosti. Stanovništvo se seli iz ruralnih delova u gradove (oni koji ne odu odmah u inostranstvo) u nadi da će tamo naći sredstva za preživljavanje. Zato se u gradovima pojačano gradi (u odnosu na neka bivša vremena i to je jadno) u stanogradnji (seoska imanja se prodaju budzašto i napuštaju). Gradnja industrijskih objekata je marginalna i svedena je na par hala za motanje kablova ili konca. U stvari, stanje je taman kakvo može da bude kada zemljom upravlja banda bašibozuka sposobnih jedino za pljačku i rušenje.

  8. Direktor RZS je rekao da je Turski tok doprineo rastu BDP-a za 700 miliona evra. Taj podatak je posluzio da rast za 2019 BDP-a dostigne 4%. Nagadja se da je ukupna vrednost tog projekta 1,4 ili 1,5 milijardi evra, ne zna se kako se finansira, a vlasnik gasovoda je izgleda firma registrovana u svajcarskom poreskom raju Zug. .Predlazem listu Danas da prikupi sve dostupne podatke o Turskom toku, pa da se javnost upozna sa mogucim manipulacijama podacima, ali i veoma verovatnim zloupotrebama novcem gradjana Srbije!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.