Tužilaštvo i Komisija za hartije od vrednosti istražuju kolaps SVB banke 1Foto: Beta/AP Photo/ Benjamin Fanjoy

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i Ministarstvo pravde pokrenuli su odvojene istrage o okolnostima pod kojima je Sillicon Valley banka iz Kalifornije bankrotirala, što je najveći bankrot banke u SAD od 2008. godine.

Istraga obuhvata i sumnje na insajdersko trgovanje akcijama ove banke, s obzirom da su top menadžeri banke neposredno pre kolapsa prodavali svoje akcije u banci, pišu američki mediji.

Danijel Bek, finansijski direktor banke prodao je 2.000 akcija 27. februara, istog dana kada je generalni direktor Gregori Beker iskoristio svoju opciju da dobije 12.451 akcija banke i odmah ih prodao.

Na drugom kraju Amerike, akcionari njujorške banke Signature koju je takođe država ugasila samo dva dana nakon SVB, podneli su tužbu protiv banke i menadžmenta zbog prevare.

Samo tri dana pre preuzimanja od strane države, uprava je akcionarima tvrdila da je banka finansijski jaka.

Tužba je podneta protiv generalnog direktora Džozefa DePaola, finansijskog direktora Stivena Viremskog i izvršnog direktora Erika Hauela.

U tužbi se navode tvrdnje uprave da banka može da ispuni sve zahteve klijenata i da ima dovoljno kapitala i likvidnosti da bude bolja od konkurencije u teškim vremenima.

Tužbu je podnela ista advokatska firma koja je tužila i upravu SVB banke.

Tržišna vrednost Signature banke pred kolaps je iznosila 6,5 milijardi dolara.

Banka je osnovana 1999. godine i bila je specijalizovana za tržište nekretnina, a klijenti su joj velikim delom bile advokatske firme.

Poslednjih godina se fokusirala na depozite u kriptovalutama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari