U APR-u od sada moguće elektronski prijaviti zalogu preko aplikacije "eZaloga" 1Foto: Pixabay/FirmBee

Agencija za privredne registre (APR) objavila je danas da je omogućeno i elektronsko podnošenje registracione prijave za upis založnog prava putem aplikacije „eZaloga“.

Kako je navedeno, u okviru projekta „Usluge razvoja i uspostavljanja informacionog sistema za Registar založnog prava“, izrađen je novi, moderniji softver za vođenje ovog elektronskog registra, čija je inicijalna verzija uspostavljena 2005. godine.

APR je sada na svom portalu sa eServisima omogućio i elektronsko podnošenje zahteva putem aplikacije „eZaloga“.

Navedeno je i da je u Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima, za devet meseci ove godine, primljeno 15.363 zahteva, od kojih je usvojeno 12.988 registracionih prijava, odnosno pozitivno je rešeno 89,40 odsto prijava.

Od početka januara do kraja septembra ove godine, u Registar je upisano 6.917 založnih prava, što je 7,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a registrovanim založnim pravima obezbeđena su potraživanja u iznosu koja su veća od 11 milijardi evra.

U Registar je upisano 95,6 odsto ugovornih zaloga, 1,6 odsto založnih prava za obezbeđenje poreskih obaveza, dok 2,9 odsto čine založna prava nastala u sudskom postupku izvršenja i obezbeđenja.

Iz APR su naveli da su među predmetima na kojima je registrovana zaloga najviše zastupljena bila vozila (35,1 odsto) i to poljoprivredna i druga vozila, prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava (29,5 odsto), mašine i oprema (22,1 odsto) i životinje (1,4 odsto), dok ostale pokretne stvari čine 11,9 procenata.

Banke su bile najčešći založni poverioci (72,4 odsto), slede privredna društva (13,5 odsto), a među poveriocima su bili i Poreska uprava (2,9 odsto), fizička lica (3,3 odsto), preduzetnici (0,2 odsto) i ostali.

U strukturi dužnika, najzastupljenija su bila privredna društva (50,3 odsto) i fizička lica (40,9 odsto), dok su preduzetnici bili zastupljeni u 7,7 odsto slučajeva.

Iz APR-a su naveli i da je zalogodavac u 90 odsto slučajeva istovremeno i dužnik obezbeđenog potraživanja.
Po završetku trećeg kvartala, u Registru založnih prava na pokretnim stvarima i pravima su bila aktivna 193.432 založna prava, a ukupna vrednost potraživanja, koja su njima obezbeđena, iznosila je oko 87,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari