U BiH nižim cenama naknada spasavaju telekom operatere 1Foto: Pixabay/Pexels

Savet ministara BiH uskoro bi trebalo da razmatra smanjenje naknada za korišćenje radiofrekventnog spektra kako bi ublažio „značajan i trajan pad prihoda“ mobilnih operatera i podstakao ih da brže rade na razvoju digitalnog društva i širokopojasnih mreža.

Da bi ispunili obaveze za dozvolu za 4G tri operatera mobilne telefonije investirali su 266,35 miliona KM, što iznosi 27 odsto od ukupno ostvarenih prihoda tri operatera za 2019. i 2020. godinu.

Ukupni godišnji troškovi tri operatera mobilne telefonije na osnovu korišćenja radiofrekventnog spektra u mobilnoj mreži iznose 20.055.000 KM, a za period od 15 godina, na koliko je izdata nova dozvola, ukupni troškovi iznosiće 300.825.000 KM.

Kako se navodi u dokumentu, telekom operateri u BiH suočeni su i sa velikim padom korišćenja SMS-ova, ali i govora s obzirom da građani sve više koriste internet i servise kao što su Viber, WhatsApp itd.

Takođe, prihvatanje međunarodnih sporazuma, pre svega onog o cenama rominga, u značajnoj meri utiče na prihode telekom operatera, s obzirom na to da je BiH prihvatila te sporazume i obavezala se da će sniziti cene rominga.

„Primena roming sporazuma je s jedne strane dovela do visokih tehničko-operativnih troškova za implementaciju, a sa druge strane do pada prihoda od usluga rominga i terminacije međunarodnog veleprodajnog saobraćaja. Sve to ima za rezultat smanjen investicioni potencijal opetratera mobilne telefonije“, navodi se u dokumentu Ministarstva transporta i komunikacija BiH, koji će razmatrati Savet ministara BiH.

Cene u regionu

„Poređenjem cena radiofrekventnog spektra u BiH sa državama zapadnog Balkana, može se videti da su naknade za korištenje radiofrekventnog spektra u BiH dosta više. Ukupna godišnja naknada po operateru za korištenje radiofrekventnog spektra u mobilnoj mreži u BiH iznosi 6.685.000 KM, dok je godišnja naknada po operateru za taj spektar u Crnoj Gori 355.130 KM, u Srbiji 3.389.274 KM i u Severnoj Makedoniji 4.642.353 KM“, ističe se u obrazloženju predloženih izmjena Odluke o naknadi za korištenje radiofrekventnog spektra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari