Skijališta Srbije planiraju da razvijaju ski turizam na strani Kopaonika koje pripada opštini Brus, a uskoro bi trebalo da počne izgradnja četvosedne žičare na lokaciji Srebrnac. U saopštenju tog javnog preduzeća ističe se, takođe, da je juče potpisan sporazum sa opštinom Brus o izgradnji žičare.

Skijališta Srbije planiraju da razvijaju ski turizam na strani Kopaonika koje pripada opštini Brus, a uskoro bi trebalo da počne izgradnja četvosedne žičare na lokaciji Srebrnac. U saopštenju tog javnog preduzeća ističe se, takođe, da je juče potpisan sporazum sa opštinom Brus o izgradnji žičare. Generalni direktor Skijališta Srbije Nebojša Nedeljković rekao je da je bruska strana ski centra Kopaonik poslednjih godina bila nepravedno zapostavljena i dodao da je plan tog preduzeća za narednu sezonu da se, pored izgradnje četvoroseda, napravi još pet staza. „Položaj planine na bruskoj strani je izuzetno povoljan, pogotovu za organizaciju takmičenja, jer se sneg duže zadržava nego na ostalim delovima planine. Na ovaj način želimo da produžimo sezonu“, rekao je on. Nedeljković je najavio da će se ove sezone raditi na sređivanju ski staze Struga koja je godinama bila neiskorišćena, kao i modernizaciji „Bele reke“ i njenom povezivanju sa naseljem Treska, koja bi služila za transport skijaša do centra skijališta.
Beograd – Predstavnici Jat ervejza i BH erlajnza razgovarali su u Sarajevu o proširenju komercijalne saradnje, saopštila je juče srpska aviokompanija. Kako se navodi, na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti zemaljskih i letačkih poslova i u prevozu robe. Generalni direktor Jata Saša Vlaisavljević, komercijalni direktor Vladimir Ognjenović i generalni direktor BH erlajnza Nudžein Rečica izrazili su očekivanje putnicima biti omogućeno da koriste sve pogodnosti mreža linija dve aviokompanije. Jat ervejz i BH erlanz sklopili su 2006. godine ugovor o zajedničkom korišćenju linija, kojim su uspostavljeni razni vidovi komercijalne i drugih vidova saradnje. Taj ugovor predviđa da saobraćaj između Beograda i Sarajeva obavlja Jat, ali se letovi smatraju zajedničkim, pa nose i prefiks BH erlajnz. Predviđeno je i da bosanska kompanija na istom pricipu uspostavi redovan vazdušni saobraćaj između glavnih gradova Srbije i BIH.
Beograd – Turska aviokompanija Turkiš erlajnz obavljaće od polovine jula do polovine oktobra čarter letove između Beograda i Antalije, najavio je juče beogradski aerodrom „Nikola Tesla“. Kako se dodaje u saopštenju, to znači da će posle pauze od nekoliko godine i jedna strana aviokompanija tokom leta oobavljati čarter letove iz Beograda. Turkiš erlanjz će na liniji Breograd-Antalija leteti dva puta sedmično i, kako se navodi, koristiće avione velikog kapaciteta – „boing 737 – 800“ i „erbas 320“.
Senta – Proizvođač duvana Japan tobako internešenel saopštio je juče da je imenovan novi direktor za Zapadni Balkan i najavio da će u Srbiji u 2008. za uzgajanje duvana uložiti pet miliona dolara. Novi direktor Kristijan Kring nasledio je Pola Patrika koji je otišao u penziju posle 20 godina rada u kompaniji. Japan tobako internešenel je do sada investirao oko 45 miliona dolara u Fabriku duvana u Senti, koju je preuzeo 2006. godine, a planirana su ulaganja od 100 miliona dolara. Proizvodnja u fabrici u Senti, kapaciteta od pet milijardi cigareta godišnje, počela je u aprilu 2007. godine. JTI iz Srbije izvozi cigarete u Bosnu i Hercegovinu, a planiran je izvoz i u druge zemlje zapadnog Balkana. JTI je član Japan tobako Grupe, trećeg po veličini u svetu proizvođača duvanskih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari