Generalni direktor farmaceutske kompanije Galenika Aleksandar Pravdić i generalni direktor italijanske firme IMA Andrea Malagoli potpisali su juče ugovor o izgradnji fabrike čvrstih farmaceutskih proizvoda vredne 46 miliona evra. Potpisivanju je prisustvovao i republički ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo.

Generalni direktor farmaceutske kompanije Galenika Aleksandar Pravdić i generalni direktor italijanske firme IMA Andrea Malagoli potpisali su juče ugovor o izgradnji fabrike čvrstih farmaceutskih proizvoda vredne 46 miliona evra. Potpisivanju je prisustvovao i republički ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo. Pravdić je nakon potpisivanja istakao da će gradnju nove fabrike finansirati Galenika iz sopstvenih sredstava, a završetak radova planiran je za dve godine. „Ukupna površina objekta iznosiće oko 9.000 kvadratnih metara, a proizvodni kapacitet 2,1 milijarde tableta godišnje, sa radom u dve smene. U novoj fabrici biće primenjena najnovija tehnologija i biće jedna od najmodernijih u svetu. Projekat obuhvata izvođenje građevinskih i instalaterskih radova, nabavku i ugradnju tehnološke i ostale opreme“, naglasio je Pravdić. Ministar Bubalo je preporučio građanima koji će besplatno dobiti akcije Galenike da „ne žure sa prodajom jer će vrednost akcija nakon okončanja ove investicije znatno porasti“.
Beograd – Poljoprivreda je tradicionalno jedna od najvažnijih privrednih grana privrede Srbije, ne samo učešćem u bruto društvenom prozvodu i izvozu zemlje, već i kada je reč o procentu stanovništva koje se njome bavi. Donacija Vlade Japana predstavlja veliku podršku obnovi proizvodnje mineralnih đubriva i tako povećanju produktivnosti i konkuretnosti poljoprivrede Srbije. Đubrivo će se prodavati poljoprivrednicima po proizvođačkoj ceni, umanjenoj za iznos PDV. Ministarstvo poljoprivrede je zaključilo ugovor sa Produktnom berzom u Novom Sadu, a sredstva ostvarena na ovaj način koristiće se za finansiranje programa ruralnog razvoja Srbije – izjavio je juče Slobodan Milosavljević, srpski ministar poljoprivrede, povodom donacije Vlade Japana sektoru poljoprivrede u Srbiji.
Tadaši Nagai, japanski ambasador u Srbiji, podsetio je da je reč o donaciji u vrednosti od oko 20 miliona evra koja se realizuje u sklopu projekta „Pomoć sektoru poljoprivrede u Republici Srbiji putem oživljavanja domaće proizvodnje đubriva“. Prema rečima Slobodana Ilića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, Vlada Japana je sa ukupno 190 miliona evra jedan od naših najvećih donatora, od čega 106 miliona predstavlja humanitarnu, razvojnu i tehničku pomoć, a 84 miliona otpis dugova Srbije prema Japanu.
Pančevo – Štrajk radnika i sindikata Rafinerije nafte Pančevo počeo je juče zato što još uvek nije dogovoreno da plate u 2008. godini budu povećane. Protest je održan od 11 do 14 sati i tom prilikom je stotinak radnika blokiralo ulaz u rafineriju na kapiji sa koje se isporučuju derivati. Radnici Rafinerije traže da povećanje plate za najmanje 10 odsto, potpisivanje socijalnog programa koji će biti deo kupoprodajnog ugovora prilikom prodaje NIS, otpis pozajmice za 2007. godinu, podelu stambenih kredita, poštovanje svih odluka kolektivnog ugovora i preispitivanje i ukidanje menadžerskih ugovora u NIS. Predsednik sindikata Rafinerije nafte Pančevo Veljko Žunić izjavio je da su u štrajk stupili samo zaposleni u ovoj rafineriji jer su ostala preduzeća koja posluju u sastavu NIS zamrzla ranije donetu odluk u o štrajku. Pregovori sa nadležnim ministarstvom o visini plata su u toku, rekao je Žunić i dodao da će štrajk biti organizovan i danas i sutra od 11 do 14 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari