Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) dodelila je juče Javnom preduzeću Putevi Srbije specijalno vozilo za pregled mostova i dve laboratorije za ispitivanje kvaliteta asfalta, vredne milion evra. Generalni direktor Puteva Srbije Branko Jocić rekao je novinarima na prezentaciji nove opreme na mostu u Ostružnici da će vozilo sa korpom za pregled stanja konstrukcije mostova biti upotrebljeno za kontrolu 80 mostova, predviđenih za obnovu u narednim mesecima.

Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) dodelila je juče Javnom preduzeću Putevi Srbije specijalno vozilo za pregled mostova i dve laboratorije za ispitivanje kvaliteta asfalta, vredne milion evra. Generalni direktor Puteva Srbije Branko Jocić rekao je novinarima na prezentaciji nove opreme na mostu u Ostružnici da će vozilo sa korpom za pregled stanja konstrukcije mostova biti upotrebljeno za kontrolu 80 mostova, predviđenih za obnovu u narednim mesecima. „Od oko 3.800 mostova u Srbiji više od 40 odsto je u lošem stanju“. Osim toga šteta na putevima, zbog visokih temperatura, iznosila je tri milijarde dinara. Putevi Srbije se finansiraju isključivo iz prihoda od putarine, koji će u ovoj godini dostići oko 210 miliona evra (oko 16,8 milijardi dinara)“, naveo je on i dodao da će nova oprema koja omogućiti poboljšanje bezbednosti saobraćaja. Vršilac dužnosti šefa kancelarije EAR u Srbiji Hristos Gofas kazao je da nova donacije predstavlja deo programa vrednog 100 miliona evra koji je Evropska unija preko EAR izdvojila za obnovu i izgradnju infrastrukutre u Srbiji.
Beograd – Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je po indeksu potrošačkih cena inflacija u avgustu u Srbiji iznosila 2,5 odsto, dok je na godišnjem nivou zabeležen rast cena od 6,5 odsto. Kako se navodi u saopštenju, od početka godine cene su porasle šest odsto. U poređenju sa avgustom prošle godine, najviše su porasle cene hrane i bezalkoholnih pića 6,7 odsto, zatim rekreacije i kulture 3,6 odsto, alkoholnih pića i duvana 0,7 odsto i zdravstva 0,6 odsto. Kako se dodaje, manji rast su zabeležile cene transporta i usluga u restoranima i hotelima od 0,3 odsto i obrazovanje i nameštaj, pokućstvo, tekuće održavanje stana po 0,2 odsto. Indeks potrošačkih cena je indeks maloprodajnih cena, koji se obračunava po metodologiji usklađenoj sa Evropskom unijom. Podaci o cenama prikupljaju se u izabranim gradovima i prodavnicama u kojima je najveći promet robe i usluga, a potom se biraju proizvodi koji se najviše prodaju sa liste od ukupno 550, odnosno kada njihov udeo u potrošnji domaćinstva pređe 0,1 odsto. Cene se posmatraju u 15 većih gradova, od kojih je pet iz Vojvodine, a mesečno se prikupi oko 30.000 podataka.
Kraljevo – Smenjeni direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je juče da će ministru poljoprivrede Slobodanu Milosavljeviću vratiti diplomu najboljeg menadžera Srbije za 2006. godinu i novčanu nagradu od 25.000 dinara. „Slobodanu Milosavljeviću, sadašnjem ministru poljoprivrede, a tadašnjem predsedniku Privredne komore Srbije, vraćam nagradu, jer nisam mogao za samo nekoliko meseci da se promenim u pogledu menadžerskih sposobnosti i u slučaju da ne želi da me primi, nagradu ću vratiti posredstvom pisarnice Ministarstva“, kazao je Šekler novinarima. Nekadašnji direktor navodi da je o svojoj smeni saznao iz Službenog glasnika, koji je objavljen 4. septembra, a da ga niko iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za veterinu, o tome nije obavestio. Smenjeni direktor Veterinarsko specijalističkog instituta u Kraljevu, jedinog referentnog u državi za ispitivanje ptičjeg gripa, smatra da njegova smena ima političku pozadinu, iako on nije angažovan politički. Šekler je kazao da ne želi da bude član nijedne političke partije, jer je bavljenje naukom njegovo jedino zanimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari