Agencija za privatizaciju oglasila je tendersku prodaju zrenjaninske fabrike šećera, a period za otkupljivanje dokumentacije je od 10. januara do 16. februara. Prema podacima dobijenim u ovoj firmi, država je otpisala dug u iznosu od 520 miliona dinara. Osim toga, isplaćeno je 94 miliona dinara duga poljoprivrednim proizvođačima.

Agencija za privatizaciju oglasila je tendersku prodaju zrenjaninske fabrike šećera, a period za otkupljivanje dokumentacije je od 10. januara do 16. februara. Prema podacima dobijenim u ovoj firmi, država je otpisala dug u iznosu od 520 miliona dinara. Osim toga, isplaćeno je 94 miliona dinara duga poljoprivrednim proizvođačima. Na prodaji će se naći 60 odsto kapitala zrenjaninske sećerane, koja trenutno zapošljava 246 radnika. Nakon dve neuspele aukcijske prodaje, održane u protekle tri godine, ovo je prvi tender za zrenjaninsku šećeranu koja posluje kao akcionarsko društvo. Naporima radnika, fabrika je stekla tretman državnog preduzeća.
Beograd – Kompanija Grand kafa u Srbiji imala je prihod od 68 miliona evra od prodaje kafe u 2006, što je za 30 odsto više nego godinu dana ranije, izjavio je osnivač i generalni direktor te firme Slobodan Vučićević. On je kazao da je Grand kafa u prošloj godini prodala ukupno 15.100 tona kafe, a da je povećanje prihoda, većim delom, rezultat porasta cene sirove kafe na svetskom tržištu. Grand je od distribucije robe slovenačke grupacije Droga Kolinska, s kojom je u strateškom partnerstvu, u prošloj godini ostvario dodatni prihod od 11 miliona evra“, dodao je Vučićević. Ukupni profit kompanije u 2006. godini, prema njegovim rečima, biće dvostruko veći nego u 2005.
Podgorica – Crnogorski telekomunikacioni operateri samo načinom obračuna godišnje ukradu građanima između osam i 12 miliona evra, saopštio je podgorički Centar za zaštitu potrošača. Savetnik Centra Predrag Boljević rekao je podgoričkom Danu da to nije posledica sabiranja vremena telefoniranja i podele sa minutima, već toga što se svaki pojedinačni razgovor deli na intervale čija se dužina potom meri impulsima. „Na taj se način u svakom razgovoru zaračuna i do 50 odsto intervala više nego što je on stvarno trajao“, objasnio je Boljević. „Ovaj način obračuna najviše šteti ljudima koji kratko i često razgovaraju, jer im u proseku, na primer, u mobilnoj telefoniji za svaki razgovor bude zaračunato najmanje šest sekundi više od stvarno ostvarenih, a u fiksnoj od 15 do 30“, dodao je Boljević.
Sofija – Bugarski ministar ekonomije i energetike Rumen Ovčarov upozorio je da zemljama Balkana prete nestašice struje zbog zatvaranja reaktora u nuklarnoj centrali Kozloduj. „Mi već imamo veliku potražnju za isporukama struje na Kosovo i u Makedoniju“, rekao je Ovčarov za bugarski radio. Ovčarov je najavio da će Bugarska tražiti od Evropske komisije da udvostruči finansijsku nadoknadu ili da dozvoli da ponovo budu puštena u rad dva reaktora u „Kozloduju“. Evropska komisija je ponudila 550 miliona evra nadoknade za zatvaranje četiri reaktora od ukupno šest. Preostala dva reaktora, koji su novijeg tipa i snage po 1.000 megavati, neće biti zatvorena, ali to neće biti dovoljno da Bugarska nastavi da izvozi električnu energiju u zemlje Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari