U Inđiji počela izgradnja fabrike guma japanske kompanije Tojo tajers 1Foto: FoNet/kabinet predsednika/Instagram

Japanska kompanija Tojo tajers (Toyo Tires) počela je danas u industrijskoj zoni u Inđiji izgradnju pogona za proizvodnju guma za automobile i kamione, a vrednost investicije je 382 miliona evra.

Fabrika će zapošljavati oko 560 radnika a nalaziće se na parceli od gotovo 64 hektara na kojoj je neophodnu infrastrukturu obezbedila opština.

Planirano je da se u fabrici proizvodi pet miliona guma godišnje koje će se izvoziti na tržište EU i Rusije.

Izgradnja proizvodne hale na oko 20 hektara biće završena do aprila 2022. a glavni izvođač radova je japanska kompanija Takenaka.

Tojo tajers je jedan o najvećih svetskih proizvođača guma, sa sedištem u Osaki, osnovan 1945. godine, a deo je Micubiši korporacije.

Polaganju kamena temeljca pogona u Inđiji prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je ta investicija Tojo tajersa najveća japanska investicija u Srbiji, i da su njoj pregovori o njoj trajali oko tri godine.

„U konkurenciji je bio i poljski Granjsk, ali smo uspeli zahvaljujući uslovima koje Srbija daje, što smo ‘gladni’ investicija i gledamo u budućnost“, kazao je Vučić i dodao da je fabrika u Inđiji prva kompanije Tojo tajersa u Evropi.

On je istakao da će godišnji izvoz Tojo tajersa iz Srbije biti 240 miliona evra, i da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

„Očekujemo dolazak u Srbiji novih japanskih kampanija“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, biće urađeno sve da u sprovođenju investicije Tojo tajersa, kao i kineskog proizvođača gume Linglong u Zrenjaninu, budu poštovana sva pravila u zaštiti životne sredine.

„Važno je za štititomo zdravlje ljudi, ali je još važnije da obezbedimo nova radna mesta koja ljudima znače budućnost i omogućvaju im da ostanu u zemlji“, rekao je Vučić.

On je zahvalio poznatom srpskom fudbaleru Draganu Stojkoviću Piksiju, koji je veliki deo karijere proveo u japanskoj Nagoji, prvo kao igrač a potom i trener, što prisustvuje svečanosti u Inđiji.

Stojković je rekao da mu je time ukazana velika čast i da Japan ima posebno mesto u njegovom srcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari