U IT sektoru u EU radi devet miliona ljudi, manje od petine zaposlenih žene 1Foto: Aleksandar Roknic

Gotovo devet miliona ljudi u EU radilo je prošle godine radilo u informaciono-komunikacionom sektoru (IKT), što je 4,5 odsto ukupne radne snage, objavio je Eurostat.

Udeo stručnjaka za IKT rastao je u EU tokom poslednje decenije, porastao je za 1,3 odsto od 2012. godine.
Među državama članicama EU, udeo IKT stručnjaka bio je najveći u Švedskoj (8 odsto) i Finskoj (7,4 odsto), dok je najmanji udeo zabeležen u Rumuniji (2,6 odsto) i Grčkoj (2,8 odsto).

Eurostat navodi na svom sajtu da je broj IKT stručnjaka u EU porastao za više od 50 odsto od 2012. do 2021. godine, gotovo osam puta više od povećanja koje je u isto vreme zabeležila ukupna zaposlenost (6,3 odsto).

Najveći udeo žena u ovoj industriji je u Bugarskoj, Rumuniji i Malti, a uprkos blagom porastu u poslednjoj deceniji, žene su činile manje od petine IKT specijalista prošle godine.

Među državama članicama EU, najveći udeo žena među zaposlenim IKT specijalistima zabeležen je u Bugarskoj (28,2 odsto), Rumuniji (26 odsto) i Malti (25,6 odsto), dok je najmanji žena među IKT stručnjacima u Češkoj (10 odsto), Mađarskoj (14) i Slovačkoj (14,9 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari