U Kragujevcu za sutra zakazano otvaranje Državnog data centra 1Foto: Pixabay/Akela999

U Kragujevcu je za sutra u 11 sati, zakazano otvaranje Državnog data centra, koji je sagrađen i opremljen za nepunih godinu i po dana.

Državni data centar u Kragujevcu, najveći objekat tog tipa u regionu, čak, kako tvrde nadležni, pet puta veći od onog beogradskog, a u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 30 miliona evra, sutra će, prema oficijelnoj najavi, da otvore predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i  gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Otvaranju će prisustvovati i ministri iz Vlade Srbije i ambasadori zemalja koje podržavaju razvoj eUprave u našoj zemlji.

Juče je bio najavljen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali, ako je suditi prema današnjoj zvaničnoj najavi, on će i ovoga puta da zaobiđe Kragujevac.

-Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Republiku Srbiju, a Kancelariju za IT i eUpravu, između ostalog, zadužila da sprovede postupak omogućavanja usluge i privrednim subjektima da smeste opremu po komercijalnim uslovima, dok će državna uprava i lokalna samouprava opremu smeštati besplatno, navodi se u jučerašnjoj najavi današnjeg otvaranja.

Izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu, ukune površine 14.000 kvadratnih metara i kapaciteta od blizu 1.200 rek ormana, startovala je, podsetimo, u julu prošle godine, kada je rečeno da će gradnja i opremanje tog objakta da bude gotova za godinu dana, i kada su prvi memorandumi o razumevanju bili, između ostalog, potpisani i sa tehnološkim gigantima kao što su američki Majkrsoft i IBM, te kineski Huavej.

Nedavno, ugovori o komercijalnom korišćenju Državnog data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su Huavej i IBM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari