U Leoniju čija je radnica preminula, zaposleni prinuđeni da ostaju posle radnog vremena ako ne ispune "target" 1Fotzo: www.leoni-serbia.com

Da li je radnica nemačke fabrike Leoni u Kraljevu preminula zbog povrede na radu mogu utvrditi samo nadležni kroz postupak obdukcije a loši uslovi rada koji utiču i na zdravlje zaposlenih posledica su lošeg Zakona o radu u Srbiji koji je sačinjen u korist poslodavaca a protivno interesima radnika, smatraju sindikalci.

Podsećanja radi, radnica te fabrike Danka Ranković, preminula je četiri dana nakon zadobijene povrede na radu. Dok poslovodstvo tvrdi da je do povrede došlo „prilikom slučajnog spoticanja i pada“ neke njene kolege tvrde da je preminula upravo zbog povrede na poslu. Oni se žale i da trpe veliki pritisak tokom rada kao i da smene često traju i po 10 sati.

– U smeni od osam sati, a dešava se da se radi i 10 sati, imate samo jednu pauzu od pola sata. Ukoliko morate u toalet, potrebno je da tražite posebnu dozvolu. A plata na kraju meseca, sa svim tim navodnim prekovremenim radom ne prelazi 50.000 dinara. U fabrici je najmanje ljudi iz Kraljeva, jer više niko neće da radi. Videli su i otišli. Sada dovode radnike iz svih delova Srbije – izjavio je zaposleni koji je želeo da ostane anoniman za televiziju N1.

Iz Doma zdravlja u Kraljevu kažu za portal N1 da je hitna pomoć dolazila često do pre godinu dana kada je otvorena ambulanta u krugu Leoni fabrike. Ali da se nakon toga smanjilo. Kažu da se zbog povećanih potreba, a sada ambulanta radi samo u jednoj smeni, planira uvođenje još jedne smene u fabričkoj ambulanti.

U Leoniju pak negiraju da su uslovi rada u fabrici loši i da smene traju i po 10 sati.

– Zaposlenoj je na licu mesta pružena adekvatna pomoć, nakon čega je upućena u zdravstvenu ustanovu na dalje preglede i istog dana je puštena na kućno lečenje. U periodu kućnog lečenja, predstavnici kompanije su posetili koleginicu Ranković. Istovremeno, povreda je uredno prijavljena svim nadležnim organima. U subotu, 25. februara, duboko nas je potresla i zatekla vest da je naša koleginica Ranković preminula. Menadžment kompanije je istog dana posetio porodicu preminule koleginice. Odlukom kompanije, porodici pokojne gospođe Ranković biće pružena podrška povodom ovog tragičnog slučaja. Celokupni kolektiv kompanije Leoni se najiskrenije saoseća sa ovim događajem, i mislima je uz porodicu naše drage, pokojne, koleginice Danke Ranković. U vezi sa pojedinim zlonamernim i u najmanju ruku neodgovornim navodima pojedinaca o uzroku smrti pokojne koleginice Danke Ranković, apelujemo na minimum savesnosti i uzdržanost od bilo kakvih proizvoljnih zaključaka pre provere uzroka smrti kod nadležnih organa – saopšteno je iz te fabrike.

Kada je reč o radnom vremenu Danke Ranković, u Leoniju navode da ona pomenutog dana nije radila 10 sati.

– Ni te, niti nedelje pre nesreće. Kada je u pitanju radno vreme i odmor, napominjemo da se u kompaniji Leoni poštuju sva prava u skladu sa Zakonom o radu Srbije – ističu u kompaniji.

Ipak, redakciji dnevnog lista Danas javljali su se radnici koji tvrde potpuno suprotno.

– U fabrici radim već skoro dve godine. U osam sati rada, od kojih je pola sata predviđeno za pauzu, opterećeni smo toliko da jedva možemo da stignemo da odemo do toaleta ili da pijemo vodu. I te kako se radi po 10 sati iako to naši nadređeni negiraju, još nas i ucenjuju da ako se target ne izbaci ostajemo u pogonu da radimo još dva sata duže. Target je radna obaveza ili norma koju moramo da ispunimo za taj dan a nameće nam ga menadžment. Svaka subota nam je radna a kada dođe vreme da odemo na godišnji odmor saopštava nam se da ne možemo tada kada želimo “jer target nije ostvaren”. Moramo od poslodavca da tražimo da nam odobri slobodan dan a najčešći odgovor na to je da će “videti kakva je situacija na liniji” iako Zakon o radu propisuje da imamo pravo na korišćenje slobodnih dana – priča nam radnica koja je želela da ostane anonimna.

Ona tvrdi da mobing nad zaposlenima sprovodi srednji menadžment jer kada se u fabrici nađe predstavnik nemačkog vlasnika kapitala “nema ni ubrzavanja rada trake niti zahteva da se ostane posle posla jer target nije ostvaren”.

Kako bismo proverili izrečene navode kontaktirali smo nadležne u fabrici Leoni i pitali ih da li je tačno da proizvodna traka radi brže nego što je predviđeno, da se od radnika traži da ostanu da rade nakon završene smene „jer targeti nisu ostvareni“ i da o otvaranju bolovanja odlučuje doktor u fabričkoj ambulanti a ne izabrani lekar.

Međutim, do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Obratili smo se i resornom Ministarstvu za rad sa pitanjem da li se slučaj u Leoniju istražuje ali takođe nismo dobili odgovor.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović, čija je sindikalna organizacija reprezentativna u preduzeću, kaže za Danas da se u Leoniju ne radi prekovremeno već se primenjuje takozvani sistem preraspodele rada.

– To omogućava poslodavcu da u situaciji kada ima manje posla organizuje rad tako da zaposleni rade manje od predviđenih osam sati dnevno a onda kada ima posla zbog narudžbi kupaca oni rade duže po 10 ili maksimalno 12 sati. Tako se radi i u Leoniju i to je u skladu sa Zakonom o radu. Ova odredba generalno posmatrano nije dobra jer je u praksi deo poslodavaca zloupotrebljava pa tako radnike stalno drži u režimu preraspodele rada i na taj način im ne plaća prekovremeni rad iako je dužan da to čini. Naime, preraspodela rada je zamišljena tako da bude ograničena. Zakon o radu u Srbiji je pisan u interesu poslodavaca a ne zaposlenih i to dovodi do brojnih kršenja prava radnika. Stoga taj zakon treba izmeniti u celini a što se tiče preraspodele rada on ne bi smeo da traje duže od tri meseca. Takvo ograničenje bi sprečilo nesavesne poslodavce da zaposlenima ne plaćaju za prekovremeni rad. Jer u sistemu preraspodele rada poslodavac nije dužan da to čini – objašnjava Veselinović.

Naš sagovornik dodaje da je fabrika u Kraljevu najmlađa od svih koje Leoni ima u Srbiji i da je zasad mali broj radnika učlanjen u sindikat.

– Upravo je to razlog što većina njih ne poznaje dobro svoja prava. Kada je reč o radnici koja je preminula laički je nemoguće reći da li je do toga došlo zbog uslova rada, odnosno povrede na radu ili ne. To se jedino može utvrditi obdukcijom. Uslovi rada u Srbiji su generalno loši a isključivi krivac za to je loš Zakon o radu – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari