U Londonu održan sastanak Mešovite komisije za drumski saobraćaj Srbije i Velike Britanije 1Foto: MGSI

U Londonu je, tokom zvanične posete ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović, održan sastanak Mešovite komisije za drumski prevoz Srbije i Ujedinjenog Кraljevstva na kome je postignut dogovor o načinu obavljanja prevoza tereta u drumskom saobraćaju do stupanja na snagu potpisanog bilateralnog sporazuma, saopštilo je danas minisatrstvo.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Saša Stojanović, istakao je da drumski sporazum o prevozu tereta, koji su potpisali ministarka Mihajlović i britanski ministar za transport DŽesi Norman, predstavlja nastavak odgovorne politike Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, te da će transport biti oslobođen režima dozvola, što je veoma povoljno za srpske prevoznike.

„Imajući u vidu porast robne razmene sa Ujedinjenim Кraljevstvom i učešće srpskih prevoznika u obavljanju prevoza tereta sa Velikom Britanijom, ovaj dogovor je izuzetno značajan za njih. Na sastanku Mešovite komisije dve zemlje potpisali smo i protokol kojim će biti regulisana tehnička pitanja kako će se prevazići period do momenta stupanja na snagu sporazuma“, rekao je Stojanović.

On je dodao i da je srpska delegacija na ovom sastanku iznela da podržava zahteve Ujedinjenog Кraljevstva za povećanje bazne kvote CEMT dozvola za 2019. i 2020. godinu, kao i predlog za liberalizaciju prevoza za vozila „evro 6“ unutar CEMT multilateralne kvote.

Srpska strana na ovom sastanku ponovo je pokrenula i pitanje viza za profesionalne vozače, a nadležni organi Ujedinjenog Кraljevstva razmotriće to pitanje i obavestiće srpsku stranu.

Ministarka Mihajlović obišla je i najveće infrastrukturno gradilište u Evropi – izgradnju podzemne železnice Кrosrejl (CrossRail) u Londonu.

„Imali smo priliku da obiđemo impozantno gradilište, prugu 30 metara ispod Londona. Poređenja radi, ovaj projekat vredi više od 15 milijardi funti, više nego svi infrastrukturni projekti koje u Srbiji realizujemo. Značajno je bilo da vidimo ne samo kako teče izgradnja podzemne železnice, već i kako je organizovano gradilište – od projektovanja do realizacije“, kazala je Mihajlović.

Ona je navela da izvođači u Velikoj Britaniji imaju slične probleme kao oni u Srbiji, ali da su uspostavili standarde koji mogu da se primene i u Srbiji – od bezbednosti do organizacije gradilišta.

Mihajlović je razgovarala sa britanskim kolegama i o obukama inženjera i radnika na gradilištu.

„Dobar primer koji Britanci imaju je građevinska akademija, na kojoj se obučavaju svi izvođači radova – od najjednostavnijih do najsloženijih poslova. O tome i mi treba da razmislimo, jer ako hoćemo da realizujemo velike infrastrukturne projekte, moramo da imamo osposobljene ljude za to“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari