U Novom Bečeju završeno sufinansiranje stolarije 1Foto: shutterstock

Opština Novi Bečej među prvima je u Srbiji završila postupak realizacije prvog javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

Nakon što su nedavno potpisani trojni ugovori sa građanima i izvođačima, ostalo je samo da se odabrane mere sprovedu na terenu.

Najviše korisnika u ovoj opštini zameniće stolariju, a bilo je prijava za izloaciju i ugradnju termičkog kotla.

Ukupno je stiglo 63 prijave, od čega je 95 odsto prijava za zamenu stolarije, odnosno prozore i vrata. Sve prijave, sem jedne, odnose se na porodične kuće, dok je prihvaljena i jedna zgrada.

Budžet za ove namene je 4,8 miliona dinara, polovinu je obezbedilo Ministarstvo rudarstva i energetike a drugi deo opština Novi Bečej. Po svakoj investiciji građanima će se sufinansirati do 50 odsto prihvaćenih troškova.

– Odziv građana bio je veoma dobar. Blizu 95 odsto prjavljenih se opredelilo za zamenu prozora i spoljnih vrata. Maksialan ododbreni iznos za zmaneu stolarije je 100.000 dinara, za termičku izolaciju spoljnih zidova i krova 120.000, a za nabavku kotla za centralno grejanje 80.000 dinara – ističe Živa Neatnica, načelnik za inspekcijske službe Opštinske uprave.

Prema njegovim rečima, komisija koja je sprovodila bodovanje podnosilaca zahteva prema pravilniku, ustanovila je da uslove poziva ispunjava njih 50, od kojih jedan za ugradnju termičke izolacije spoljnih zidova i krova, jedan za nabavku i instalaciju kotla, odnosno peći za centralno grejanje i 48 građana za ugradnju prozora i spoljnih vrata, među kojima je i jedna stambena zajednica. Izvođači radova po ovom konkursu su firme iz Novog Bečeja, Valjeva, Sente i Zemuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari