"U ovom momentu proizvođači hrane su gladni": Poljoprivrednici opet izlaze na protest - ko učestvuje, ko ne, i kad je protest? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Nakon brojnih protesta i pokušaja pregovora sa Ministarstvom poljoprivrede da im izađe u susret, poljoprivrednici Srbije ponovo će izaći na ulice ovog novembra.

Nakon sastanka održanog 1. novembra, udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, doneli su odluku da izađu na proteste 13. novembra.

Glavne razloge za ovaj potez, prema rečima poljoprivrednika, predstavljaju neispunjeni zahtevi iz sporazuma potpisanog u maju, i generalno nezadovoljstvo odnosom države prema agraru.

Prema rečima Milete Slankamenca, iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, očekuje se da se do petka izjasne sva udruženja da li žele da im se priključe.

„Poslali smo dopis Ministarstvu, a oni su nam taksativno nabrojali šta su ispunili. Međutim, na tri stavke iz maja stavili smo primedbe, i to nam je glavni razlog zbog koga pozivamo na protest – jer sporazum nije ispunjen“, pojašnjava Slankamenac.

On dodaje da će javnosti u ponedeljak biti poznato na kom mestu će se protest održati ni da li će biti blokade saobraćaja, jer, kako naglašava, neće da otkriju sve „karte“ unapred.

Slankamenac ističe i da su sedam udruženja, koja su potpisala sporazum u maju, premijerki i ministarki poljoprivrede uputila dopis 23. oktobra, navodeći da je sporazum, zbog nepoštovanja, za njih „ništavan“.

„U Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu, nema apsolutno ničega o čemu je razgovarano i dogovarano na sastancima, pogotovo 29. septembra 2023. Ovo je još jedan pokušaj prevare poljoprivrednika. Ne vidimo više potrebu za bilo kakvim sastancima dok ne ispunite potpisano i ne uskladite dogovoreno, što hitnije“, navodi se u pomenutom dopisu.

Da će se i udruženje STIG pridružiti protestu, potvrdio je za Danas predstavnik ovog udruženja Nedeljko Savić, koji smatra da je jedini način za bolji status poljoprivrednika, podizanje subvencija.

„Izlazili smo na protest prošli ponedeljak, a to je bilo samo upozorenje. Dali smo rokove, i nastavićemo da delujemo svi zajedno. Glavni razlozi za to je loše stanje u kompletnom agraru. U ovom momentu proizvođači hrane su gladni. Iako smo se trudili da povećamo prinose, nismo ostvarili nikakav profit. Ratari su na nuli. Podigli smo subvencije i odradili sve što je bilo do nas, da bi na kraju naše cene bile katastrofa“, ističe Savić.

S druge strane, deo poljoprivrednika neće učestvovati, jer, kako za Danas kaže Đorđe Grujić iz Udruženja za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022, zahtevi nisu konkretno i precizno definisani.

„Asocijacija se usaglasila da, bar za sada, neće izlaziti na proteste. Glavni razlog što nećemo izaći na protest je što nismo potpisnici takozvanih „sedam pečata“, dogovorenih sa Vladom. Naime, od prolećnih protesta ništa konkretno nije ni zahtevano, samim tim ni ispunjeno. U sklopu asocijacije koju predstavljam, imamo radnu grupu sačinjenu od 25 ljudi, koji su se usaglasili da sa sedam pečata ništa konkretno nije traženo. Po nama, to je nedefinisano, neobrazloženo, kao da dete nešto traži od roditelja, a ne zna kako, niti da li roditelji mogu to da ispune“, ilustruje Grujić.

On podseća da Asocijacija ima saradnju sa više poljoprivrednih udruženja, kao što su Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje proizvođača mleka Srbije, Udruženje hladnjačara „Breza“ i mnoga druga.

Naime, ono što su ranije, ali i što sada poljoprivrednici zahtevaju, jeste da subvencije budu 300 evra po hektaru u ratarskoj proizvodnji, da bolje bude uređena berzanska trgovina, ali i da postoji „plavi dizel“ bez akcize na svim pumpama, plus PDV od prvog januara.

Osim toga, traže da premija za mleko iznosi 19 dinara po litru, subvencija po kravi 40.000 dinara, kao i subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari