U Pirotu počela akcija „Reciklirajmo za Pirot” 1Foto: Z. Panić

„Reciklirajmo za Pirot” naziv je akcije koja je počela danas, a koju zajedno realizuju Gradska uprava Pirot , JKP „Regionalna deponija Pirot” i JP „Komunalac” u saradnji sa Romskim udruženjem „Amala” koje se bavi prikupljanjem i reciklažom plastične ambalaže u gradu. U početku će se prikupljati PET ambalaža, a kasnije i ostali otpad za reciklažu.

Direktor JKP Regionalna deponija Pirot, Nebojša Ivanov kaže da su se dugo pripremali za ovu akciju koja je uvod u pripremu aktivnosti za sprovođenje primarne selekcije otpada.

Ova akcija podrazumeva odvojeno sakupljanje plastične ambalaže, a kasnije i kartona, papira, gvožđa, aluminijuma i svega što spada u neopasan komunalni ambalažni otpad. Akcija je usmerena ka građanima, ali i privredi. Imamo oko 230 kaveza za odlaganje PET ambalaže u gradu”, istakao je Ivanov.

Pored remontovanja postojećih kontejnera za odlaganje ove ambalaže, biće postavljeni i novi u gradu, a u planu su i prigradska naselja i sela i sela na Staroj planini. Kontejnere ćemo nedeljno prazniti kako bi građani stekli poverenje u ovu akciju i odlaganje otpada”, naglasio je Ivanov.

Drugi korak će biti obezbeđenje kontejnera za odlaganje stakla i za odlaganje papirne, kartonske i metalne ambalaže. Krajnji cilj akcije je da plastika ne ide na deponuju već da se reciklira i da oni koji se time bave imaju određenu ekonomsku korist. Na ovaj način Pirot će postati ekološki grad na mapi Srbije”, rekao je Ivanov.

Načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost Gradske uprave Pirot, Bojan Pešić kaže da su pre petnaestak godina, paralelno sa pripremom dokumentacije za otvaranje Regionalne deponije, počeli da postavljaju žičane kontejnere u gradu za odlaganje plastične ambalaže.

U Pirotu počela akcija „Reciklirajmo za Pirot” 2
Foto: Z. Panić

Vremenom su oni oštećeni i biće remontovani. Ujedno, ovom akcijom građane podsećamo da oni služe za odlaganje plastične ambalaže i to je prvi korak za uvođenje primarne selekcije otpada. Krajnji cilj će biti da jednog dana i građani i privreda sami obavljaju primarnu selekciju otpada”, saopštio je Pešić.

Nadam se da ćemo dobiti podršku građana. Kontejnere ćemo redovnije prazniti. Od svega ovoga grad će imati višestruku korist. Grad i okolina će biti čistiji, a samim tim produžavamo životni vek deponije”, kaže Pešić.

Predsednik Romskog udruženja Amala”, Blaža Memetović kaže da je na poslovima prikupljanja i reciklaže plastične ambalaže bilo angažovano 17 sakupljača sekundarnih sirovina, ali je sada zbog smanjenog posla i pandemije korona virusa, taj broj smanjen na sedam radnika.

Daćemo sve od sebe da uradimo ovaj posao oko reciklaže plastične ambalaže i krećemo sa radom. Osim u gradu, prikupljaćemo ambalažu i u selima. Uz pomoć ‘Helpa’ dobili smo mašinu za reciklažu u vrednosti od 15.000 evra”, kaže Memetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari