U Srbiji 206 domaćinstava i 27 privrednih subjekata steklo status kupca-proizvođača električne energije 1Foto: Beta/Milan Timotić/EV

Savetnica u Udruženju za energetiku Privredne komore Srbije Vera Ražnatović izjavila je da je za svega nekoliko meseci nakon donošenja propisa 206 domaćinstava i 27 privrednih subjekata u Srbiji steklo status kupca – proizvođača električne energije, dok su zahtev za taj status podnela 262 domaćinstva, kao i 96 firmi, saopšteno je danas.

Nedavno zaokružena podzakonska regulativa za sticanje statusa kupaca proizvođača, izuzetno je značajna za našu privredu, jer preduzeća dobijaju mogućnost da izgrade elektrane na obnovljive izvore energije za sopstvene potrebe potrošnje, a višak energije predaju u mrežu, rekla je Ražnatović povodom serije radionica za predstavnike poslovne zajednice u okviru „Better Energy“ projekta.

Ražnatović je naglasila da se investiranjem u obnovljive izvore energije, primenom mera za unapređenje energetske efikasnosti i uštedom energije dodatno doprinosi energetskoj stabilnosti države i celokupnog društva, smanjuje se potreba za uvozom struje, racionalizuju troškovi i povećava energetska efikasnost, ali doprinosi i zaštiti životne sredine – smanjenju emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Konsultant za regulatorni okvir u energetici USAID projekta „Better Energy“ u Srbiji Slobodan Ružić naveo je da je Srbija u februaru 2022. godine usvojila zakonsku regulativu koja se odnosi na potrošače i da će nastaviti da prilagođava svoj pravni i regulatorni režim u narednih par godina, kako bi proširila mogućnost za buduća ulaganja.

Prema njegovim rečima, mali proizvođači obnovljive energije igraju važnu ulogu u pogledu smanjenja potražnje za takozvanom zagađujućom energijom i utiču na celokupnu energetsku bezbednost zemlje.

Ružić je istakao da je jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta masovni i brzi prodor kupca proizvođača u elektro sistem Srbije i ponudio podršku u pogledu primene postojećih regulativa i propisa, kao i u cilju pojednostavljenja i poboljšavanja postojeće regulative o potrošačima.

Eksperti USAID „Better Energy“ projekta u Srbiji, na radionicama u Subotici i Somboru, 21. i 22. septembra, na temu „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi“, predstavili su mogućnosti za investitore, za finansiranje projekata u ovoj oblasti, zakonski okvir i ekonomsku računicu izgradnje solarnih elektrana.

USAID projekat „Better Energy“ je petogodišnji projekat koji nastoji da poboljša energetsku efikasnost u javnim komunalnim preduzećima i stambenim zgradama, kao i da podrži male obnovljive izvore energije.

Ovi napori bi trebalo da pomognu Srbiji pri smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva kroz sprovođenje pilot projekta u pogledu unapređivanja efikasnosti sistema daljinskog grejanja u celoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.