U Srbiji hrana skuplja nego u Poljskoj i Rumuniji 1Foto: Shutterstock / Davizro Photography

Najviše potrošačke cene u Evropi su prošle godine bile u Luksemburgu, za 67 odsto veće od EU proseka, Srbija je bila na svega 60 odsto tog proseka, pokazala je analiza koju je objavio Eurostat.

Posle Luksemburga slede još dve zemlje koje nisu članice Unije – Island i Norveška u kojima su cene proizvoda veće nego u ostalim i to za 50 odsto više od proseka u slučaju Islanda i 46 kada se radi o Norveškoj.

Među EU zemljama najviše potrošačke cene su u Irskoj i Danskoj, gde su veće za po 40 od proseka EU, sledi Lihtenštajn, Švedska i Finska, dok su cene najniže u Poljskoj na 60 odsto kao i u Srbiji, dok su u Rumuniji i Bugarskoj na 56 odsto od proseka.

Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji su na 80 odsto proseka EU, za nijansu su veće cene u Litvaniji i Češkoj i Bugarskoj, iste kao kod nas u Mađarskoj, dok je u Srbiji skuplja hrana nego u Poljskoj, Rumuniji, Turskoj, BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Cena alkohola i duvana je u Srbiji na 62 odsto proseka EU, a jeftinije nego kod nas je u Bugarskoj, Turskoj, S. Makedoniji i BiH.

Prema podacima Eurostata, nivo cena u restoranima i hotelima bio je gotovo 3,4 puta veći u najskupljoj zemlji nego u najjeftinijoj.

Tako su cene u ugostiteljskim objektima u Bugarskoj bile na 46 odsto od proseka EU, 62 odsto u Mađarskoj, do 55 odsto iznad proseka u Danskoj, 37 u Švedskoj i 33 odsto u Finskoj.

Cene alkohola i duvana u Bugarskoj su bile na 64 odsto ispod proseka EU, a najviše su bile u Irskoj (čak 105 odsto iznad proseka), u Finskoj je 73, Švedskoj 36 i Danskoj i Francuskoj po 34 odsto.

Ova velika varijacija u ceni je uglavnom posledica razlika u oporezivanju ovih proizvoda, navode na Eurostatu.

Manje razlika bilo je među cenama odeća od 76 odsto proseka EU u Bugarskoj do 34 odsto iznad proseka u Danskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari