U Srbiji otvoren četvrti ciklus SME HUB projekta bespovratnog finansiranja za transformaciju firmi 1FOTO: Promo/SME HUB

Švajcarsko-srpskim projektom podrške malim i srednjim predzećima SME HUB u Srbiji danas je najavljen početak četvrtog ciklusa bespovratnog finansiranja u vrednosti do 100.000 evra za transformaciju poslovanja, kako bi se zadovoljili standardi globalnog tržišta i multinacionalnih kompanija, saopšteno je danas.

Precizirano je da se zainteresovane firme mogu prijaviti u narednih 90 dana, a transformacija se odnosi na dobijanje neophodnih sertifikata, licenci, profesionalizaciju menadžmenta, izgradnju sistema, reorganizaciju firme, upravljanje finansijama, ljudskim resursima, prodajom, bezbednošću i zaštitom na radu.

Cilj programa je, kako je navedeno, podrška malim i srednjim preduzećima, koja imaju ambiciju da postanu dobavljači multinacionalnim i velikim domaćim kompanijama, ali i onima koji to već jesu, a žele da dalje razvijaju interne organizacione kapacitete.Takođe, program je namenjen proizvođačima privatnih robnih marki, komponenti, poluproizvoda, ambalaža u industrijama, građevini, auto industriji, drvnoj i tekstilnoj industriji, plastičarskoj i metaloprerađivačkoj industriji.

Uslovi učešća u projektu su da firme koje posluju minimum tri godine, imaju najmanje 15 zaposlenih, ostvaruju godišnje oko 200.000 evra prihoda i da imaju domaći kapital, najmanje 51 odsto.

Zainteresovani za učešće u projektu mogu da popune formular na sajtu „SME HUB“ u delu „Postani dobavljač“.

„Preduzeća koja ispunjavaju uslove biće kontaktirana radi daljih koraka uključivanja u projekat, dok će se firme koje trenutno ne ispunjavaju uslove zadržati u bazi i biće im pružena prilika za učešće u projektu u budućnosti“, navedeno je u saopštenju.

„SME HUB“ ima budžet u vrednosti od sedam miliona švajcarskih franaka, a cilj je da što veći broj domaćih malih i srednjih preduzeća prođe kroz proces poslovne transformacije u narednih pet godina.

Zadatak projekta je i da multinacionalne kompanije poveže sa adekvatnim domaćim dobavljačima i da kroz analizu poslovanja, uz konsultante, finansira i koordinira modernizaciju poslovanja.

Istaknuto je da je krajni cilj da lokalno preduzeće koje je ušlo u projekat postane dobavljač multinacionalnoj kompaniji i tako uđe na globalno tržište.

Projekat SME HUB je produkt javno-privatnog partnerstva Vlade Švajcarske koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i srpske kompanije ICT Hub, a predstavlja važnu sponu u srpskoj privredi i podršci malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari