U Srbiji u januaru izdato blizu 1.300 građevinskih dozvola, za trećinu više od 2019. 1Foto: B. Cvejić

U Srbiji je u januaru izdato 1.289 građevinskih dozvola, što je za 31,3 odsto više nego u januaru prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano prema vrsti građevina, u januaru je izdato 71,6 odsto dozvola za zgrade i 28,4 odsto za ostale građevine, navedeno je u saopštenju.

Od ukupnog broja dozvola izdatih za gradnju zgrada, 64 odsto odnosi se na stambene, a 36 odsto na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (62,6 odsto).

Prema dozvolama izdatim u januaru, u Srbiji je prijavljena izgradnja 1.556 stanova, sa prosečnom površinom od 72,9 metara kvadratnih.

Od ukupnog stambenog prostora u novim građevinama 7,7 odsto su kuće s prosečnom površinom od 152,7 metara kvadratnih, a ostatak su stanovi u zgradama sa tri i više stanova čija je prosečna površina 64,8 metara kvadratnih.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost bila je u Beogradskoj oblasti (50,0 odsto) od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Južnobanatska oblast (20,5 odsto), Južnobačka oblast (7,3 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću do 2,9 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari