U užičkim preduzećima nije bilo većeg otpuštanja radnika tokom ove godine 1Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević/Foto: N. Kovačević

Uz mere Vlade Srbije i snalažljivosti naših privednih subjekata, nadam se da je većina privrednika zabeležila pozitivne bilanse i da sa optimizmom ulaze u godinu pred nama“, rekla je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, u svom osvrtu na poslovanje užičke privrede tokom ove godine.

Ona je na današnjem, tradicionalnom novogodišnjem prijemu za užičke privrednike, istakla da su „ova i prethodna godina, zbog pandemije virusa korona, uticale na neke delatnosti, njihove planove i rezultate“.

Navodeći da „mnogima nije bilo lako“, kazala je da „veruje u to da će se epidemijska situacija u bliskoj budućnosti stabilizovati i omogućiti nove poslovne poduhvate i investicije“.

Istakavši da ovlašćenja lokalnih samouprava u oblasti privrede nisu velika, navela je da se gradska vlast trudi da bude podrška privredi, te da je svesna toga da je „svako novo radno mesto u realnom sektoru dopinosi ekonomskom prosperitetu i stvaranju uslova za bolji život građana Užica“.

Ubrzano se, dodala je, rešavaju problemi u saobraćajnoj infrastrukturi, koju su privrednici i građani decenijama navodili kao jednu od najvećih prepreka poslovanju preduzeća i razvoju grada.

„Auto-put stiže nadomak Užica, u planu je izgradnja novih putnih pravaca i verujemo da će to pokrenuti nove investicije u našem kraju“, poručila je gradonačelnica i pozvala privrednike da u neposrednoj komunikaciji sa gradskim rukovodstvom rešavaju probleme poslovanja.

U užičkim preduzećima nije bilo većeg otpuštanja radnika tokom ove godine 2
Prijem za užičke privrednike/Foto: N.Kovačević

Slobodan Kuzmanović, gradski većnik za privredu i poljoprivredu, pobrojao je pogodnosti koje lokalna samouprava nudi privrednicima, a potom podsetio na to da je veći deo užičke privrede izvozno orijentisan i da beleži suficit u trgovini sa inostranstvom.

„Nije bilo većih otpuštanja radnika, što je važno i sa socijalnog aspekta i za prihode u gradskom budžetu, koji su uvećni ove godine“, kazao je Kuzmanović.

On je istakao da više od polovine budžetskih prihoda potiče od prihoda privrede i zaposlenih, najavio završetak izrade plana razvoja grada do 2028. godine i istakao da su u radnoj grupi za izradu tog dokumenta i privednici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari