U zamenskim vaučerima zarobljeno 50 do 60 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Prošle godine u ovo vreme na Sajmu turizma u Beogradu građani su rezervisali popuste za predstojeća letovanja i tražili idealne morske destinacije u šarenim brošurama, da bi sada većina njih i dalje čekala da ode na to isto letovanje.

Umesto putovanja, svi oni koji su do 15. marta 2020. uplatili aranžman dobili su zamenski vaučer i rok da ga iskoriste do kraja 2021. Oni koji ga ne iskoriste do tada imaće priliku da polovinom januara naredne godine uplaćeni novac dobiju nazad.

Za sada, mali je broj onih koji su potvrde za zamensko putovanje iskoristili, kaže za Danas kaže direktor YUTA Aleksandar Seničić, a mnogo je veći broj onih koji čekaju otvaranje granica i odluke država kako će i pod kojim uslovima ove sezone moći da se putuje.

„Agencije su se trudile da omoguće da se ta putovanja za koja su izdati zamenski vaučeri iskoriste i na drugim destinacijama, čak i u Srbiji, ali nije to bilo masovno. Između 50 i 60 miliona evra je ostalo na tim vaučerima, najviše u Grčkoj, delom su to i putovanja za Italiju i Španiju, koje su i dalje zatvorene i na to teško može da se računa ove godine“, ističe Seničić.

U zamenskim vaučerima zarobljeno 50 do 60 miliona evra 2

Taj novac uplaćen je inostranim partnerima na raznim destinacijama, a problem može da bude to što i oni dugo ne rade i ako ova sezona bude takva da ne može da se radi, pitanje je da li će i oni moći da vrate novac koji treba da se nadoknadi putnicima kada sezona prođe.

„Ali o tome ćemo videti više u septembru kada prođe letnja sezona i kada vidimo šta je realizovano. Za sada većina tih potvrda za zamensko putovanje nije iskorišćena, a uz to imamo i veliki broj nerealizovanih đačkih ekskurzija, rekreativnih nastava“, napominje naš sagovornik.

Bez problema, a to znači bez potvrda o vakcinaciji i negativnih testova na koronu, za sada može da se putuje u Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju i BiH. Sve ostale zemlje imaju određena pravila za ulazak o kojima se „pregovara“.

„Sa Grčkom sa radi na tome, ustanovljena su otvorena pitanja, a suština je da granica ne bude zatvorena. Imamo uveravanja da je i njima u Grčkoj stalo da tako bude. Za sada razgovori traju, očekujemo da u martu imamo međudržavni dogovor koji bi bio nešto slično onome što je Grčka prethodnih dana potpisala sa Izraelom, i da ćemo znati pod kojim uslovima se putuje u Grčku, da li je to sertifikovana potvrda o vakcinaciji, PCR test, pokušavamo da uvedemo da se osim PCR koji je skup u obzir uzme i antigenski test, koji je dosta jeftiniji“, napominje Seničić dodajući da se na tome radi jer je „jako važno da ljudi znaju unapred uslove, kako bi mogli da znaju da li žele da putuju“.

Albanija, Severna Makedonija, BiH i Crna Gora primaju goste iz Srbije, a kako kaže Seničić nema najava da bi ove zemlje mogle da zatvore granice u narednom periodu, osim ako ne dođe do nekog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije.

„Bugarska je uvela PCR test ponovo pre deset dana jer se kod njih pogoršala situacija, ali nadamo se da će do početka sezone da ih ukinu. Turska cele prošle godine nije tražila PCR, međutim krajem godine su ga uveli, ali očekujemo da ga i oni do aprila ukinu. Za Egipat, Kipar i Tunis PCR je obavezan i ne pominje se ukidanje“, naglašava Seničić.

On kaže da će se uslovi za putovanje uskoro znati i da će većina država doneti odluku i tome da li se može putovati sa potvrdama o vakcinaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari