U zrenjaninskom Privrednom sudu stečajevi traju duže od decenije 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Osim žitištanskog „Agroživa“ čija prodaja nije uspela ni iz sedmog puta, na spisku stečajeva sa rekordnom dužinom su i zrenjaninska pivara, „Žitoprodukt“, Naftagas montaža.

Ni sedmi pokušaj prodaje nekadašnjeg giganta u proizvodnji pilećeg mesa, „Agroživa“ iz Žitišta, nije uspeo, pa će se ovo preduzeće naći na spisku onih stečajeva koji pred Privrednim sudom u Zrenjaninu traju duže od jedne decenije.

Iako je imovina većine „rekordera“ u dobrom delu već rasprodata, uvek ostane nešto sporno, što stečaj odugovlači i na kraju povećava stečajne troškove koji nisu zanemarljivi. I, kad se jednom naplate, a prvi su na spisku za naplatu, poveriocima na kraju ostane malo ili ništa.

Iako proizvodnje u Zrenjaninskoj industriji piva prestala još 2004. godine, stečaj u ovom preduzeću još traje. Za prodaju je ostalo još nekoliko spornih objekata i zemljišta i dok se ne proda sve, biće posla za stečajnog upravnika Dragana Božića.

Ni na vidiku nije ni okončanje stečaja u zrenjaninskom „Žitoproduktu“. Stečajni upravnik Duško Lazić u svojim kvartalnim izveštajima koje dostavlja stečajnim organima, napominje da se proces ne može okončati sve dok se ne okonča spor koji je bivši vlasnik pokrenuo. A taj spor ni posle deset godina nije još počeo.

I u slučaju okončanja stečaja u Naftagas montaži problem je spor koji je pokrenuo „Srbija gas“. O tome, u svojim izveptajima, piše stečajna upravnica Jelica Vukolić.

Steačj u Fabrici vode, iako najmlađi, vrlo verovatno će se naći na spisku „rekordera“. I u ovom stečaju postoji sudski spor, koji teče paralelno pred drugim sudom.

Stečaj košta mnogo i ako se okonča bankrotstvom i ako se okonča reorganizacijom i ako doživi srećan kraj, što je najmanje verovatno.

Kako to izgleda u slučaju poljoprirednog preduzeća Taraš iz istoimenog sela?

Ovo je preduzeće nekoliko puta bilo u teškoj finansijskoj situaciji, a poslednje nevolje trebalo je da okonča stečaj koji je otvoren prošle godine.  Iako su dugovi bili ogromni, a račun preduzeća u dugotrajnoj blokadi, odlučeno je da se pokuša sa reorganizacijom.

Preduzeće koje raspolaže velikom imovinom u vidu poljoprivrednog zemljišta ima rok deset godina da stane na noge. Prve dve godine su grejs period, a u ostalih osam moraće da vraća dugove.

Da to i bude tako staraće se nadležni organi. Na mesto direktora imenovan je Milan Repija, koji je to bio i u prethodnom periodu, sa neto platom od 85.000 dinara.

Kako teče reorganizacija pratiće i stručno lice Žika Kevrešan, sa mesečnom nadoknadom od 33.843 dinara, kao i nezavisno lice, Vasilije Jovanović, kome za to mesečno pripada nadoknada u visini prosečne plate.

Vasilije Jovanović je do usvajanja plana reorganizacije bio stečajni upravnik, za šta mu je određena naknada u iznosu od 6.700 evra.

Kako će to uspeti da otplati preduzeće, koje je imalo ogromnih problema i zato stiglo do stečaja, znaće se kad prođe medeni mesec, odnosno dve godine grejs perioda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari