Ubijeno 19.567 svinja: Kuga otkrivena i kod divljih svinja 1Foto: Shutterstock/Martin Prochazkacz

Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović rekao je danas da je zbog afričke kuge svinja u Srbiji do sada eutanazijom usmrćeno 19.567 svinja u 1.218 domaćinstava u 32 opštine.

On je na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije, na kojoj se raspravljalo o širenju afričke kuge svinja, problemima sa malinom i nevremenom koje je uništilo useve, rekao da su za suzbijanje bolesti afrička kuga svinja, „za koju nema vakcine i terapije“, najveći problem biosigurnosne mere koje treba pojačati.

„Moraju se povećati biosigurnosne mere oko kretanja ljudi, u upravljanju reprodukcijom, o odlaganju leševa, otpadnim vodama i đubrivom“, rekao je Petrović.

On je kazao da divlje svinje treba staviti pod kontrolu jer je do sada afrička kuga otkrivena kod njih 350.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević predložio je Ministarstvu poljoprivrede, kao zaključak sednice, da uvede meru zatvaranja divljih svinja kako bi se sprečilo širenje bolesti.

„Predlažm da Vlada Srbje lupi šakom o sto i preduzme određene mere, kao što je ograđivanje rezervata sa divljim svinjama jer jedino tako može da se izađe na kraj sa afričkom kugom čiji virus opstaje i u zamrzivaču i kostima životinje dve godine“, rekao je Rističević i dodao da treba pojačati nadzor i nad autohtonim vrstama svinja koje se uzgajaju u domaćinstvima.

On je predložio i da se osnuje fond za intervencije kada nastanu problemi sa cenama bilo kog poljoprivrednog proizvoda, tako što će se odvojiti pet odsto poljoprivrednog budžeta za te namene, kao i da se osnuje nezavisno telo koje bi procenjivalo štetu od nevremena.

„Osiguravajuće kuće same procenjuju štetu, što nije logično, kao ni da sami proizvođači procenjuju štetu. Država plaća deo premije osiguranja novcem poreskih obveznika i na taj način subvencioniše ‘masne’ plate i automobile službenika osiguravajućih kuća“, rekao je Rističević.

Pomoćnik ministra trgovine Žarko Malinović rekao je da je na domaćem tržištu 95 odsto domaće sveže meso, a da se od janauara cena mesa ne kontroliše da se ne bi ugrozila domaća proizvodnja.

On je rekao da se radi na povećanju tržišta za maline i da je u toku priprema sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptiom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Južnom Korejom i da će se njima obuhvatiti i voćarstvo.

U prvih pet meseci ove godine izvezeno je, prema njegovim rečima, maline za 135 miliona evra, a uvezeno za šest miliona, dok je jagodičastog voća ukupno izvezeno za 450 miliona evra.

Na primedbe članova Odbora da vlasnici hladnjača na otkupnim listama ne upisuju cenu maline, Malinović ih je pozvao da svaku nepravilnost prijave.

On je rekao da domaći prerađvači, fabrike sokova nemaju kapacitet da otkupe trenutne viškove maline.

Sednicu su obeležile oštre polemike, ali i verbalni sukob državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Veljka Odalovića koji je zamenio pozvanu ministarku Jelenu Tansković, za koju je rekao da je na terenu, i Rističevića koji mu nije dopustio da uzme reč kada je hteo, pa je napustio sednicu.

Rističević je rekao da nema nikakve veze sa blokadama proizvođača malina, uvozom tog voća i švercom teladi i pozvao MUP da ga stavi na mere prisluškivanja, a Odbor da ga smeni ako nije zadovoljan njegovim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari