Proces pristupanja Evropskoj uniji se ne isplati Srbiji ukoliko ne znamo kakvu zemlju želimo. Naša država nema viziju. Ne isplati se da uđemo u EU nespremni kao što je bio slučaj sa Bugarskom, rekla je Kori Udovički, direktorka Centra za napredne ekonomske studije na panelu „Da li je EU lek za ekonomski i politički razvoj“ na Kopaoniku.

Na panelu u okviru seminara studenata Fakultetu političkih nauka, Udovički je istakla da proces pristupanja Uniji „zavisi od nas“ i da Evropa ne može da nam da odgovore i rešenja na sva pitanja i probleme. „Evropa je u pregovorima na svojoj strani i ne možemo očekivati da bude na našoj. I zato su uslovi sve složeniji, naročito imajući u vidu ranija loša iskustva koja je imala EU sa pojedinim članicama“, dodala je Udovički.

Prema njenim rečima, Evropa nikada nije nijednoj članici nudila odgovore o tome kako rešiti nezaposlenost ili probleme u zdravstvu i obrazovanju, pa ni nedavni izveštaj o napretku Srbije ne može da nam da sve odgovore za rešenje ekonomskih problema. Evropa se, kako je istakla, po tom pitanju oslanja na međunarodne ekonomske institucije kao što su Svetska banka i MMF. „Kada bi se Evropa i bavila time, tuđa ruka svrab ne češe. Možete da angažujete stručnjake i konsultante i pošaljete ih u zemlju, ali oni na terenu mogu da konstatuju probleme, ne i da vide rešenja“, naglasila je Udovički.

Ona je navela i da je Evropa primetila da Srbija nema godišnje operativne planove i da je preveliko učešće države u privredi. „Pravi problem, međutim, nije u nekoliko najvećih javnih preduzeća. Od 900 preduzeća u Srbiji, njih 660 su akcionarska društva koja su još nasleđe devedesetih, a kojim se ne upravlja istinski. To guši našu privredu. Te probleme privatizacija neće moći da reši“, rekla je Udovički, zaključivši da u Srbiji ne postoje institucije koje se bave ekonomskim analizama koje je osnovala država.

 

Simić: EU više nije ekonomski uzor

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić istakao je na seminaru studenata FPN da je „EU pokretna meta“ i da nijedna država nije ušla ista u nju. Unija ide svojim tempom , kako je dodao, i oni koji dolaze kasnije plaćaju veću cenu. „Za Srbiju to neće biti lako. U ekonomskom smislu najbliži EU bili smo u periodu Ante Markovića. Međutim, Evropa je pre deset ili 20 godina bila simbol uspeha i članstvo u njoj predstavljalo je ulazak u klub najboljih. Danas Evropa više nema para i sve je manje ekonomski atraktivna i ekonomski uzor“, naveo je Simić na Kopaoniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari