– Proces pristupanja Evropskoj uniji se ne isplati Srbiji ukoliko ne znamo kakvu zemlju želimo. Naša država nema viziju. Ne isplati se da uđemo u EU nespremni kao što je bio slučaj sa Bugarskom, rekla je Kori Udovički, direktorka Centra za napredne ekonomske studije na panelu „Da li je EU lek za ekonomski i politički razvoj“.

Na panelu u okviru seminara studenata Fakulteta političkih nauka, Udovički je istakla da proces pristupanja Uniji „zavisi od nas“ i da Evropa ne može da nam da odgovore na sva pitanja i probleme, pa ni nedavni izveštaj o napretku Srbije ne može da reši naše ekonomske teškoće. Evropa se, kako je istakla, po tom pitanju oslanja na međunarodne institucije kao što su Svetska banka i MMF. Udovički je navela i da je Evropa primetila da Srbija nema godišnje operativne planove i da je preveliko učešće države u privredi.

– Pravi problem, međutim, nije u nekoliko najvećih javnih preduzeća. Od 900 preduzeća u Srbiji, njih 660 su akcionarska društva koja su još nasleđe devedesetih, a kojim se ne upravlja istinski. To guši našu privredu. Te probleme privatizacija neće moći da reši – rekla je Udovički, zaključivši da u Srbiji ne postoje institucije koje se bave ekonomskim analizama koje je osnovala država.

Simić: EU više nije ekonomski uzor

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić istakao je na seminaru studenata FPN da je „EU pokretna meta“ i da nijedna država nije ušla ista u nju. Unija ide svojim tempom, kako je dodao, i oni koji dolaze kasnije plaćaju veću cenu. „Za Srbiju to neće biti lako. U ekonomskom smislu najbliži EU bili smo u periodu Ante Markovića. Međutim, Evropa je pre deset ili 20 godina bila simbol uspeha i članstvo u njoj bilo je ulazak u klub najboljih. Danas Evropa više nema para i sve je manje ekonomski atraktivan uzor“, naveo je Simić na Kopaoniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari