Udruženje banaka: Stav Vrhovnog kasacionog suda ukazao kako treba da izgleda sudska praksa 1Foto: Logo

Udruženje banaka Srbije danas je objavilo da od stava Vrhovnog kasacionog suda, povodom opravdanosti naplate bankarskih naknada i osiguranja stambenih kredita, očekuje da stavi tačku na jedan period koji je, kako je ocenjeno, bio iscrpljujući i za banke, i za klijente.

„Stavovima koje je doneo VKS naš pravosudni sistem približio se pravosudnim sistemima Evropske Unije i zemalja regiona, u kojima je identičan stav još ranije zauzet i na šta smo već duže vreme ukazivali“, navelo je Udruženje.
Istaknuto je da je VKS svojim tumačenjem definisao kako sudska praksa treba da izgleda za sve tekuće i buduće sporove, „što će omogućiti da se zaustavi talas sudskih procesa između klijenata i banaka i da se njihov odnos vrati u stanje zdravog partnerstva i saradnje, kakav je jedino i logičan“.

„Upornost banaka da dokažu da su u pravu, posle zaista velikog broja sporova i iznetih argumenata, konačno je urodila plodom. Ovim najnovijim stavovima VKS-a problem nije konačno rešen, jer treba privesti kraju sve započete parnice, a to je i dalje veliki posao za pravosudni sistem i za svaku od parničnih stranaka“, navelo je Udruženje banka.

Po tumačenju Udruženja, što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi vođenja svakog pojedinog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke.

Takođe, predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca).

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je rekao da je za kreditni rejting Srbije i izglede za njegovo dalje povećanje, očuvanje poverenja investitora u državne hartije od vrednosti na međunarodnom tržištu, za nastavak stranih i domaćih investicija, veoma važna poruka o pravnoj sigurnosti investicija koja je ovakvim stavom VKS poslata.

Podsećamo, protest zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o „dozvoljenosti“ bankama da ugovaraju troškove obrade kredita biće danas održan ispred zgrade VKS u Nemanjinoj ulici u centru Beograda.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Udruženje banaka: Stav Vrhovnog kasacionog suda ukazao kako treba da izgleda sudska praksa”

  1. Kad bi svi gradjani Srbije podigli sve pare koje imaju na racunima na 3 dana, VKS bi povukao ovo misljenje a banke i drzava bi se izvinjavali gradjanima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.