Udruženje: Trenutno nema opravdanja za usvajanje zakona o fiskalizaciji 1Foto: Pixabay/Gam-Ol

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ ocenilo je danas da trenutno ne postoji opravdanje za usvajanje predloženog zakona o fiskalizaciji jer taj akt, kako se navodi, nema „apsolutno nikakav uticaj na suzbijanje sive ekonomije“.

Reagujući na navode Ministarstva finansija da je usvajanje zakona potrebno kako bi se suzbila siva ekonomija a sistem modernizovao, iz udruženja su ocenili da se predloženi zakon o fiskalizaciji ne razlikuje od onog koji je trenutno na snazi već da predviđa „kupovinu dodatnih uređaja za koje se predviđa trošak od 46.000 dinara po kompletu“.

„Ne zna se podatak koliki procenat troška pada na teret privrednika, a koliki deo se subvencioniše, niti koji uređaji su u pitanju. U sred krize, kad se mala privreda bori za opstanak, država je nonšalantno predvidela u budžetu subvenciju u iznosu od tri milijarde dinara, bez podatka koliki deo privrednici treba sami da plate, plus opterećenje privrede u nepoznatom iznosu za proces koji može da se odloži za godinu-dve, a novac preusmeri na ugrožene delatnosti“, piše u saopštenju.

Iz udruženja su naveli i da na jučerašnjem javnom slušanju u Skupštini Srbije nisu dobili odgovor da li je razmotrena jeftinija varijanta modernizacije u vidu softverske aplikacije umesto fizičkih uređaja.

„Nacrt Zakona o fiskalizaciji apsolutno ništa suštinski ne menja i nema potrebe da se u sred krize troši novac na stvari koje nisu od neodložnog značaja“, ocenili su iz udruženja.

Dodali su da „dodatnu zabrinutost i sumnje u racionalne poteze Ministarstva finansija budi i činjenica da je odvojena suma od pet miliona dinara za izradu zaštitnog logo-a puteva Srbije koji maksimalno može da košta 50.000 dinara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari