Udruženje za živinarstvo: Izvoz piletine u EU dobra šansa, pitanje je da li je spremna proizvodnja 1Foto: Pixabay/ klimkin

Direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo „Zajednica živinara“ Rade Škorić rekao je danas da će mogućnost izvoza pilećeg mesa iz Srbije u zemlje EU biti dobra šansa, ali da misli da proizvodnja još nije ispunila sve zahteve i standarde.

„Dobro je što se otvara mogućnost za još jedno novo tržište, ali mislim da početak izvoza nije blizu jer ima mnogo prepreka da se savlada, kako na državnom nivou tako i u proizvodnji“, rekao je Škorić za Betu.

Dodao je da se o izvozu piletine u EU odavno priča, ali da priprema nije tako brza.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je juče da je u Direktoratu za bezbednost hrane u Briselu dogovorio da za dve nedelje otpočne procedura odobravanja izvoza srpskog pilećeg mesa na prostor EU jer su „završene sve pripreme“.

On je najavio i izvoz svinjetine u EU posle kontrole eksterne revizije u februaru iduće godine i posle dobijanja odobrenja.

Škorić je rekao da su usvojeni neki pravilnici za pileće meso, ali da su neophodne investicije u opremu klanica, postizanje traženih standarda, obezbeđivanja potrebnih sertifikata i provere kako to funkcioniše u praksi.

Dodatni problem je, kako proizvođači nezvanično tvrde, i to što je u zemljama EU velika konkurencija među proizvođačima piletine i da su cene niske, pa se izvoz ne isplati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari