Udruženje Zaštita potrošača: Umanjiti račune za grejanje, da korist od uštede energenata osete i potrošači 1Foto: Miroslav Dragojević

Udruženje Zaštita potrošača saopštilo je danas da podržava napore da se energenti uštede, ali insistira da korist od uštede osete i potrošači tako što će računi za grejanje biti adekvatno umanjeni.

„U suprotnom, odluka lokalnih samouprava da odlože početka grejne sezone ne donosi, kako tvrdi gradonačelnik (Beograda Aleksandar) Šapić svakog dana, uštede od nekoliko miliona Evra, već omogućava toplanama da svakog dana naplate više miliona evra potrošačima za uslugu koju ne pružaju“, rekao je predsednik udruženja Nenad Bumbić.

Potrošači ne samo da neće uštedeti već će najverovatnije imati dodatne troškove za električnu
energiju koja je većini jedina opcija za grejanje stanova kada daljinsko grejanje ne radi, navodi se u saopštenju udruženja.

Kako se ističe, građani koji grejanje plaćaju tokom cele godine u istim iznosima, tokom jednog meseca plate za svega 15 dana grejanja tokom grejne sezone.

„Ovo znači da, ako se početak grejne sezone odloži za 15 dana, potrošačima ne sme ništa da se naplati za grejanje na prvom narednom računu“, objasnio je Bumbić i dodao da potrošačima koji plaćaju grejanje po utrošku, takođe, mora da se adekvatno umanji fiksni deo računa.

Lokalne odluke o grejanju propisuju da temperatura u stanovima mora da bude oko 20 stepeni, a ne da grejanje ne sme da radi ako je spoljna temperatura 20 ili više stepeni, ističe se u saopštenju i napominje da čak i kada najviša dnevna temperatura dostigne 22 stepena, to ne znači da je temperatura u stanu oko 20 stepeni, već da je ona osetno niža, naročito u ranim jutarnjim časovima i stanovima koji su severno orjentisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari