Ugostitelji ne računaju na zaradu ove godine 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Kafići i restorani otvoreni su za goste prošle nedelje, većina hotela i dalje ne radi jer čeka otvaranje granica i dolazak stranih gostiju, a nedostatak stranih turista biće veliki problem i za noćne klubove koji će vrata svojoj publici otvoriti među poslednjima u ugostiteljstvu, ne pre 5. juna.

„Za ozbiljan klabing mislim da je situacija krajnje nepovoljna. Koliko sam čuo dozvola za rad klubovima biće date između 5. i 15. juna, to je još nezvanično, nismo radili mart, april, maj, troškovi se nagomilavaju, a ako se klubovima ne omogući rad u punom kapacitetu postavlja se i pitanje rentabilnosti“, rekao je juče Pero di Reda, vlasnik klubova Mladost, Ludost i Gajba, na onlajn panelu posvećenom problemima u ugostiteljstvu izazvanih epidemijom virusa korona koji je organizovala kompanija Koka-Kola Helenik.

Najveći problemi sa kojima će se ugostitelji tek suočiti su, kako je rekao, pad kupovne moći stanovništva, i u konkretnom slučaju noćnih klubova nedostatak stranih gostiju.

„Struktura klubova mora da se menja, domaća publika nema tu količinu para kao stranci, tako da ćemo morati da redukujemo cene i da učinimo program interesantnijim“, istakao je Pero di Reda.

Miša Relić iz Bitef art kluba rekao je da je prema postojećim preporukama o razmaku od dva metra između gostiju klubu poput njegovog nemoguće da opstane jer će oni na 200 kvadratnih metara moći da prime 50 ljudi, što nije rentabilno. Na zarade ove godine, napomenuo je, ne računaju, kao i verovatno sledeće, a u svemu ovome, kako kaže, velika stavka biće i to da li će država smanjiti PDV na hranu i piće.

„To bi smanjilo svuda cene i mi ćemo morati da se odreknemo dela zarade. Bez smanjenja PDV pitanje je kako ćemo funkcionisati“, istakao je Relić.

Vlastimir Puhalo iz Homa bistroa i Fine dininga kaže da oni poštuju sve preporuke, ali i da država mora da se uključi i donese mere koje su funkcionalne, a ne da to budu mere forme radi. „Plaši me što ćemo morati da skratimo troškove, da napravimo što jeftiniji proces kako bismo mogli da smanjimo cene i da svi ostanu na poslu“, rekao je Puhalo.

Osim noćnih klubova, veliki udarac krize osećaju i organizatori događaja, ali i hoteli koji još uvek ne rade. Aleksandar Vasiljević iz Falkenštajnera i predsednik UO HORES-a rekao je da je stanje alarmantno i da hoteli čekaju otvaranje granica.

„Hotelska industrija će među poslednjima izaći iz krize i predviđanja su na svetskom nivou da će 1. mart 2020. da se za ovu industriju ponovi tek u martu 2023. godine“, rekao je Vasiljević.

Ljajić: Biće sektorske podrške za hotele

Dodatne mere pomoći države turizmu koji je pretrpeo veliku štetu zbog epidemije korona virusa, trebalo bi da budu poznate od ponedeljka, 18. maja, izjavio je ministar turizma Rasim Ljajić. On je povodom zahteva hotelijera i turističkih radnika da im se produži period na još šest meseci u oslobađanju od poreza i doprinosa, a da moratorijum u otplati kredita bude produžen na još šest meseci, za RTS rekao da će novi paket mera pomoći tom sektoru zavisiti od finansijskih mogućnosti države.

„Domaći turisti postaju adut za oporavak turizma“, rekao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari