Ugradnja solarnih panela, smanjenje potrošnje energije i zdravija životna sredina u Kragujevcu 1Foto: gov.rs

U Vladi Republike Srbije, u prisustvu potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike prof. dr. Zorane Mihajlović, potpisan je ugovor o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva u gradu Kragujevcu.

Kragujevac je jedan od 37 gradova i opština kojima su odobrena sredstva na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike, raspisanom u okviru realizacije Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2021. godini.

U ime grada Kragujevca ugovor je potpisala Ana Radojević, energetski menadžer grada.

Ministarka Mihajlović je rekla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

– Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilja, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domaćinstva takođe za 30 odsto. To je za Srbiju na nacionalnom nivou 3.300 tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou. To znači da ćemo održati i energetsku stabilnost u godinama koje dolaze, istakla je ona.

Gradu Kragujevcu je odobreno 5 miliona dinara, koliko je i sam opredelio u ove svrhe, tako da će građanima za sufinansiranje ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, na raspolaganju ukupno biti 10 miliona dinara.

– Potpisivanjem ovog Ugovora, Grad Kragujevac nastavlja veoma uspešnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike na sprovođenju mera energetske efikasnosti, po čemu je naš grad prepoznat kao lider u celoj Srbiji, izjavila je Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca i dodala da ovaj projekat ima za cilj ostvarivanje uštede energije i njeno racionalno korišćenje, kao i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, što će kao posledicu imati poboljšanje kvaliteta života svih građana u Kragujevcu.

Nakon potpisivanja Ugovora između Grada i Ministarstva rudarstva i energetike, biće raspisan kokurs za privredne subjekte, a onda i građane.

Očekuje se da ovaj projekat, u koji država i 37 gradova ulažu oko 195 miliona dinara, bude realizovan do polovine sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari