Uhapšen Petko Bobar, desna ruka Dušana Bajatovića: Sumnjiči se za finansijske malverzacije u biznisu sa Srbijagasom 1Dušan Bajatović Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vlasnik kompanije Bobar Beška i jedan od najbližih saradnika Dušana Bajatovića direktora Srbijagasa, Petko Bobar, uhapšen je u utorak zajedno sa svojim sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54).

Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, J.M. se tereti da je, kao odgovorno lice u “Srbijagasu”, sačinila zapisnik o radovima koji su navodno neophodni za kompletno renoviranje poslovnog objekta ovog preduzeća.

Na osnovu tog zapisnika, zaključen je aneks ugovora između “Srbijagasa” i novosadske građevinske firme o izradi nove fasade, te je tako dogovoren fiktivni posao, iako je već 2019. godine urađen i plaćen.

Na taj način dva puta je naplaćen isti posao, te je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 22.797.600 dinara.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Advokat Ivan Ninić kaže da Danas da je novosadski privrednik Bobar, zapravo desna ruka Bajatovića, njegov odani igrač u privatnom sektoru. To se jasno vidi samo iz poslova gasifikacije Srbije, koju sprovodi Srbijagas, a gde je Bobar više od decenije jedan od glavnih izvođača ovih radova.

Poslove gasifikacije kako kaže, najčešće dobijaju kao strateški partneri, bez javne nabavke.

“Nisam iznenađen hapšenjem, može se reći da je očekivano. Ono što je čudno je što im se na teret stavlja ovako mali iznos, on je beznačajan u odnosu na promet između Bobara i Srbijagasa, ali dobro, krivično delo je krivično delo. Verujem da će se ova istraga nastaviti i da će ona obuhvatiti i druge ugovore sa Bobarom ali i svim drugim izvođačima i podizvođačima radova. Bilo bi dobro proveriti datume kada su se te malverzacije dešavale i da li mogu da se dovedu u vezu sa izborima. Od tog novca se kupuju glasovi i od tog novca Socijalistička partija Srbije živi u Vojvodini”.

To je kako dodaje, čitava hobotnica firmi koje učestvuju u gasifikaciji, najlojalniji i najodaniji Bajatovicevi saradnici, koji nemaju nikakvu konkurenciju u ovom poslu.

Potpisuju se samo strateški ugovori i oni su tu potpuno povlašćeni. Kako nastavlja Ninić, veoma su upitne i cene koje se naplaćuju, trebalo bi zato proveriti stavku po stavku, kako je Bobar fakturisao svoje poslove Srbijagasu.

Ninić smatra da se novac izvučen na ovakav i sličan način iz Srbijagasa, koristi za izborne kampanje SPS-a, kao i da država ima mehanizme da utvrdi gde su završile pare, što bi bila i krajnja destinacija ove priče.

“Ovo je stezanje obruča oko Bajatovica i bildanje snage Srpske napredne stranke u Srbijagasu, u tajmingu koji njima očigledno odgovara, pred formiranje vlade. Da se Bajatovicu pokaže šta može da usledi, da mu se smanje apetiti. Zanimljivo je da se Dačić jedan dan promoviše za šefa bezbednosti u zemlji, a onda se hapse najbliži saradnici Bajatovića. Na taj način se udara i na Dačića i ceo SPS. Kuriozitet je da je SPS trenutno potpuno miran, u fazi hibernacije. Dačić je poslušan SNS-u, ali i zavisi od Bajatovićevih para“, nastavio je Ninić.

Državni revizor početkom godine saopštio je da je bez sprovedenog postupka javne nabavke, kada nije bilo osnova za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama, Srbijagas obavio poslove na gasifikaciji opština vredne najmanje 15,53 milijarde dinara, zaključio ugovore po ovom osnovu u iznosu od 83,85 miliona evra i nabavio ostale usluge u vrednosti od 621,56 miliona dinara.

Koliko će Bobar biti kooperativan zavisiće dalji nastavak ove priče. Ninić smatra da našim državnim telima i službama, najviše odgovara da on „propeva“, ali da to ostane u nekoj od fioka i sačeka kritičnije momente. Bobaru je naravno interes da istraga stane na ovome i da se ne ide dalje, a nije ni u težoj ni u boljoj situaciji od svih drugih koje je ova vlast hapsila, smatra naš sagovornik.

Poslovi oko gasifikacije nisu jedino na čemu Bobari zasnivaju svoje bogatsvo.

U Novom Sadu u Ulici Branka Bajića sa svojom firmom „Sajam kompleks“ grade kompleks od 707 stanova. Nešto dalje, bliže Novosadskom sajmu u planu im je još jedan, od čak 30.000 kvadrata.

Kompanija Bobar doo poseduje i tri benzinske pumpe u Apatinu, Prigrevici i najnoviju u Novom Sadu. Na otvaranju potonje, pre tri godine, prisustvovao je i Bajatović.

Njihova saradnja oslikava se i na sportskom planu. Kada je Bajatović došao u Fudbalski klub Vojvodina, gde je danas direktor, Bobarovi sinovi, Nenad i Vlada, izabrani su za članove Skupštine kluba.

Petkova kompanija je postala i sponzor kluba koja je Novosađane znala da časti i besplatnim ulaznicama na utakmice.

Kada je Bajatović postao predsednik i Rukometnog kluba Vojvodina, Vlado Bobar je postao potpredsednik ovog kluba, dok je Petko Bobar dobio zaduženje da obavlja poslove generalnog menadžera kluba.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari