Ukrajina pustila srpske kamione posle šest dana 1Foto: Privatna arhiva

Ukrajina je danas polako počela da propušta srpske kamione koji su šest prethodnih dana bili zadržani na prelazu Čot sa Mađarskom i Đakovo sa Rumunijom.

Ambasador Srbije u Kijevu, Aca Jovanović još pre dva dana podneo notu Ukrajini sa zahtevom da se puste srpski vozači koji su zadržani na granici sa Rumunijom, Mađarskom i Poljskom, angažovao se i ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič, ali se činilo da malo nade ima da se problem brzo reši jer ukrajinska administracija nije u funkciji, u njihovom ministarstvu spoljnih poslova niko se ne javlja na telefon a granične službe imaju svaka svoje tumačenje.

– Imamo još jednu granicu koja je zatvorena za naše kamione, to je za one koji su krenuli gore, ka Rusiji, ima četiri vozila i još dva koja su ušla iz Belorusije u Ukrajinu, za njih se ne zna kada će biti pušteni, ali verujemo da će uskoro. Ostale granice se čiste. Mađarska je očišćena, sada se radi Đakovo, krenulo je polako – kaže za Danas Aleksandar Spasić, generalni sekretar udruženja Međunarodni transport, koje je kao I Privredna komora Srbije, bilo u stalnom kontaktu sa vozačima.

Zvanična zabrana prolaska srpskih kamiona nije postojala ali je sve ukazivalo da je u pitanju roba koju prevoze a potiče iz Rusije ili Belorusije, ili je krenula ka tim destinacijama pa su se vozači odlučili na povratak u svoju zemlju kada je počela vojna operacija. Svi oni zaustavljeni su na granici Ukrajine bez jasnog objašnjenja. Smatrali su da su prepušteni sami sebi, da se niko od zvaničnika ne interesuje za njihov problem.

– Ovde je katastrofa. Pisao sam Vučiću u kabinet, organizaciji za ljudska prava, ali niko ne odgovara, čak ni ambasada iz Kijeva jer su pokidane veze. Nismo nikome potrebni ni mi, ni kamioni, ni roba koju vozimo. Samo smo u stalnom kontaktu sa našim kompanijama, koje uredno plaćaju poreze a sada su ostavljene na cedilu. Mi koji smo ovde zatočeni na granici, razočarani smo i uplašeni, rezerve hrane su nam pri kraju, novac ponestaje a bankomati ne rade. Ovde ima samo jedna prodavnica, cene su im skočile petostruko, a možemo da kupimo samo najosnovnije – rekao je nekoliko sati pre propuštanja Dragan iz Kragujevca, jedan od vozača zadržan na ukrajinsko-rumunskom prelazu Đakovo.

Kaže da je najgore to što se kraj ne nazire, na granici je metež, narod beži a samo oni ostaju u svojim kabinama. Do sada, jedina opcija koju su im ponudili ukrajinski carinici je da ostave kamione sa robom i peške pređu na drugu stranu.

– Nismo mogli da napustimo vozila, to je naš posao, od toga živimo. Oko 70 odsto nas vozi svoj kamion a ostali uglavnom rade u firmama bliskih rođaka. Zato se ta mogućnost, što su nam ponudili, ne pominje, zatekli bi kasnije od njih samo olupine – kaže Dragan i dodaje da se u zaustavljenim šleperima prevozi razna roba, od novinske hartije, čokolade, motora i sode do prehrane jer ima dosta hladnjača.

U još težoj situaciji, na istom prelazu, bilo je pet kamiona koji su prošli carinsku kontrolu a narednih šest dana našla su se u međuprostoru iz koga nisu imali kud.

– Mi smo na ovaj prelaz došli u petak noću, oko 23 sata po njihovom vremenu. Pregledali su nam robu, papiri su uredni ali su nam rekli da im kompjuteri ne rade i da sačekamo sat-dva da prorade. Međutim, 20-ak minuta kasnije dobio sam poruku od rođaka iz Srbije, rekao mi je da ako nas puste do ponoći biće u redu, ako ne, zadržaće nas. Nisu nas pustili. Čekali smo da navodno proradi sistem, drugi teretnjaci su prolazili ali mi ne – kaže Rade, vozač iz Čačka i dodaje da njih niko ne dira ali da napetost raste.

Objašnjava da iz te zone nisu imali pristup ni prodavnici, ni vodi, toaletu… Zahvaljujući kolegama, dolazili su do rampe, davali im spisak namirnica, tako dolazili do hrane ali su im kese bile sve lakše jer je i novca sve manje.

– Jedna “treger” kesa, u njoj hleb, nekoliko paklica cigareta, nešto malo druge osnovne hrane, koštala nas je oko 35 evra. Svakog narednog dana sve je skuplje. Ovakav odnos ukrajinske carine prema nama je bilo čisto iživljavanje, a u sličnoj situaciji, koliko mi ovde znamo, nalazilo se i nekoliko turskih kamiona – kaže Rade.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari