kamioniFoto: EPA/Zoltan Balogh

Više od 60 srpskih vozača kamiona koji su prevozili robu preko Ukrajine, već pet dana je blokirano na granici sa Rumunijom, na prelazu Đakovo ali broj nije konačan jer još uvek pristižu podaci. Reč je samo o srpskim kamionima, dok su oni iz Ukrajine, Rumunije ili drugih država prolazili bez smetnji.

Našima je ponuđena varijanta da sačekaju dok im se status ne reši, rečeno im je i da mogu da ostave kamione sa robom, ali niko od njih to neće da uradi, jer će ostati i bez tovara i bez vozila – kaže za Danas Aleksandar Spasić, generalni sekretar Poslovnog udruženja Međunarodni transport.

Kako Danas saznaje, ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič juče je imao sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova na kom je trebalo da se razgovara i o ovoj temi.

Spasić kaže da vozačima, s kojima je Udruženje u stalnom kontaktu, ponestaje keša jer banke ne rade a bankomati su prazni, ali da i ono malo gotovine što sakupe ne mogu da upotrebe jer su prodavnice prazne i nemaju gde šta da kupe. Volonteri koji kolonu putničkih automobila sa izbeglicama snabdevaju hranom i vodom, njima ne dele namirnice. Spasić kaže da je slična situacija bila i na granici Mađarske i Ukrajine, ali da je ta grupa prevoznika u petak puštena da nastavi put Srbije.

– Ne postoji zvaničan stav zbog čega kamioni ne mogu da prođu. Za ruske i beloruske nam je jasno, njima su vozila sa robom zaplenjena, ali srpskim ne, samo su zadržani – objašnjava Spasić.

U ukrajinskoj ambasadi negiraju da su samo vozila sa srpskim tablicama zaustavljena na granici. Nezvanično, kažu da je možda problem u robi koja se prevozi, da je ruskog ili beloruskog porekla, a da oni zbog ratnog stanja takav transport zaustavljaju. Međutim, Dragan Lazović iz kragujevačke firme LM Logistik, koji se zajedno sa drugim vozačima nalazi na ukrajinsko-rumunskoj granici, kaže za Danas da je to roba koju je srpski kupac uredno platio a da kroz Ukrajinu ima samo tranzit.

Oleksandr Aleksandrovič: Prioritet je spašavanje života civila
Ambasador Ukrajine u Beogradu, Oleksandr Aleksandrovič, kaže za Danas da je usled “vojne agresije velikih razmera na Ukrajinu, koju je pokrenula Ruska Federacija”, na graničnim prelazima te zemlje nastala humanitarna kriza.
– Znamo da sada na zapadnoj granici Ukrajine stoji na desetine kamiona srpskih prevoznika, čiji su vozači državljani Srbije. Molimo vas da se sa razumevanjem odnosite prema trenutnoj situaciji i činjenici da je spasavanje života dece i žena, kako Ukrajine tako i državljana drugih zemalja, uključujući i Srbiju, danas prioritet. Hoćemo da napomenemo da Ukrajina ni na koji način ne diskriminiše ljude na osnovu njihove nacionalnosti, odnosno odnos prema Srbima je isti kao prema drugim državljanima, uključujući i prema Ukrajincima – navodi ambasador za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari