Ulazak na zakupljene njive biće usred zime 1Foto: Fonet/ Miloš Lukić

U Zrenjaninu ponovo kasne licitacije za državno poljoprivredno zemljište, na šta se žale ratari ali i opozicione stranke.

 Umesto da uđu u parcele tokom jeseni 2017. godine, zrenjaninski poljoprivrednici opet će raspolagati državnim oranicama u periodu koji ograničava mogućnosti setve, glavne su primedbe.

– Ponovo se pokazuje ignorantski i ponižavajući odnos prema paorima, koji na tom obradivom zemljištu već godinama unazad ne mogu da poseju pšenicu ili primene odgovarajuće agrotehničke mere, jer nemaju mogućnost da zakupe zemljište na vreme, kaže mr Dejan Čapo, predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina.

Ulazak na zakupljene njive usred zime već je praksa poslednjih godina, kažu poznavaoci zrenjaninskih prilika. Kako se može čuti, godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2017. godinu poslat je Ministarstvu poljoprivrede na usvajanje u decembru i tek kada Uprava za poljoprivredno zemljište objavi oglas i zrenjaninske njive moći će da “idu” na licitaciju.

– Poljoprivrednici su već pretrpeli ogromne štete zbog prošlogodišnjih suša, zbog čega je trebalo otpisati porez na imovinu za poljoprivredno zemljište. Trebalo je omogućiti da se plaćanje zakupa poljoprivrednog zemljišta odloži za sledeću godinu, da se povećaju subvencije po hektaru, da se omogući nabavka nafte i semenskog materijala po povoljnijim cenama i da se cene zakupa državne zemlje prilagode nastaloj situaciji, smatra Dejan Čapo.

Prema godišnjem programu korišćenja poljoprivrednog zemljišta, u 27 katastarkih opština Grada Zrenjanina nalazi se 17.132 hektara njiva, koje će biti ponuđene u zakup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari