Unija pekara Niša: Ako struja poskupi, od januara hleb i do 70 dinara 1Foto: Pixabay/congerdesign

Hleb i ostali pekarski proizvodi poskupeli su za pet do deset dinara, a reč je o usklađivanju cena, pošto su poskupeli brašno i ostale sirovine, rekao je danas predsednik Unije pekara u Nišu Bratislav Vukadinović. 

– Brašno je poskupelo za 50 posto, od 40 dinara na 60. Veća je i cena energenata za prevoz robe do kupaca- kazao je on.

On je kazao da je cena najeftinijeg hleba “sava”, koja je iznosila 45 dinara, sada 50 dinara. Ostali pekarski proizvodi poskupeli su u proseku za deset dinara, a cene peciva povećaće se za pet do deset odsto.

Vukadinović je naglasio da se, u slučaju da struja za industrijsku proizvodnju poskupi za 70 odsto, kako je EPS najavio, može očekivati novo poskupljenje hleba od januara naredne godine.

– Ukoliko zaista cena struja poraste, i sve druge cene će početi da divljaju. Pošto u proizvodnji hleba cena struje učestvuje sa 25 do 30 odsto, plašim se da od početka sledeće godine cena hleba može biti čak i do sedamdeset dinara- rekao je Vukadinović.

On je dodao da pekari pokušavaju preko Regionalne privredne komore u Nišu, Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede i na druge načine da utiču na državu da do tolikog poskupljenja struje ne dođe.

Hleb i pecivo u Nišu su poslednji put poskupeli pre nešto više od dva meseca, 1. septembra, za više od pet dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari