Unikredit banka u Srbiji prošle godine je zaradila 6,37 milijardi dinara, što predstavlja rast profita od 16 odsto u odnosu na 2014. godinu, saopšteno je na prezentaciji rezultata za 2015. Banka, povećala je broj klijenata za skoro 15 odsto na oko 285.000, što je dovelo do rasta depozita za čak 24 odsto na iznos od preko 175 milijardi dinara.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Kako je istakla Ljiljana Berić, finansijska direktorka Unikredita, banka je ostvarila i rast kredita za devet odsto, dostigavši 202 milijarde dinara.

– Po prvi put smo zabeležili dvocifreno tržišno učešće, veće od 10 odsto, i potvrdili poziciju broj tri u Srbiji. Ono što je još važnije, je da naš broj zaposlenih nastavlja da raste, tako da sada zapošljavamo 1.145 ljudi, pet odsto više nego u 2014. godini – rekla je Berić.

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Klaudio Čezario je naglasio da banka kreditira projekte od javnog značaja, „čime smo potvrdili da smo pravi partner srpske privrede“. Banka je u 2015. bila veoma aktivna u korporativnom sektoru, naročito kao finansijer u segmentu spajanja i preuzimanja kompanija, gde je učestvovala i u najvećoj transakciji u prošloj godini, prodaji kompanija iz sastava Dunav hrana grupe (Imlek, Bambi, Knjaz Miloš – prethodno u vlasništvu Salforda) firmi Moji brendovi, iza koje stoje fond Mid Europa partners, EBRD i biznismen Andrej Jovanović, poznat kao osnivač Marbo produkta – proizvođača „Čipsi“ čipsa.

Na pitanje da li će Unikredit banka u budućnosti kupiti neku drugu banku u Srbiji, Čezario je rekao da ne može ništa više da kaže osim da je Unikredit „strateški opredeljena da u naredne dve do tri godine raste organski“. U tom periodu se inače očekuje prodaja Komercijalne banke, a Unikredit važi za najizglednijeg potencijalnog kupca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari