Uoči susreta u Tirani Zaev, Vučić i Rama poručuju: Inicijativa "Otvoreni Balkan" otvorena za sve 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Zoran Zaev pozvali su ostale članice Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi „Otvoreni Balkan“, dva dana uoči njihovog novog susreta u Tirani, preneo je danas RTS.

„Iako je Inicijativa za ‘Otvoreni Balkan’ do sada obuhvatala samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, ona je bila i biće otvorena za sve članice Zapadnog Balkana. Koristimo ovu priliku i još jednom pozivamo sve naše komšije da se okupe da svojim građanima ponudimo pogodnosti koje nudimo našim građanima“, navodi se u zajedničkom pismu trojice liderakoje objavljuju mediji u Tirani.

Uoči susreta u Tirani 20. i 21. decembra, oni podsećaju da kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast kako bi život bio lakši za svakog čoveka.

„Često optuživani da smo ‘bure baruta’ Evrope, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi. Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir“, poručuje se u pismu.

Vučić, Rama i Zaev objasnili su da „Otvoreni Balkan“ nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

„Poput Zajednice uglja ‘He Steel’ koja je prethodio rađanju Evropske unije posle Drugog svetskog rata, a ‘Otvoreni Balkan’ će ostati upamćen kao trenutak koji je naše narode približio EU i punopravnom članstvu u najvećem trgovinskom bloku na svetu“, naglasili su Vučić, Rama i Zaev.

Na skupu u Tirani očekuje se da bude potpisan memorandum o razumevanju u vezi sa radnim dozvolama. Taj sporazum značio bi da radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje, važi u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Inicijativu „Otvoreni Balkan“ za sada ne podržavaju vlasti u Sarajevu, Podgorici i Prištini, navodi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari