Uprava im smanjila plate ispod minimalca, sada preti otkazima 1

Pre osam godina tadašnji premijer Srbije Mirko Cvetković uručio im je nagradu za najboljeg izvoznika u Srbiji, danas i sutra radnici kompanije Falk Ist u Knjaževcu štrajkuju u dvorištu fabrike tražeći od poslovodstva da im vrati „zakinuto“ od plate i isplati prekovremeni rad.

– Samo smo izašli iz hala danas, besni svi, jer su nam plate umanjene za po 5.000 dinara i više, što je mnogima spustilo zarade na nivo ispod minimalca – kažu radnici ove fabrike obuće, koja je pre 13 godina privatizovala poznati jugoslovenski brend Ledu.

Ne žele poimence da se predstave jer se plaše da bi sutra dobili otkaz. Štrajk nisu prijavili jer je pobuna bila, kako kažu, spontana, nemaju organizovan sindikat, niti štrajkački odbor. Ima ih više od 700 i većina je u zelenim uniformama u krugu fabrike. 

– Ne možemo više ovako, rad se ne ceni, ni prekovremeni ne plaća, radi se za manje od minimalca, a sad i umanjenje plate – kaže jedan od radnika i dodaje da je već „dugo loše“, te da su odnedavno podignute do nerealnih granica i norme koje je gotovo „nemoguće ispuniti“.

Poslovodstvo je danas ujutru odštampalo, tvrde radnici, nekoliko primeraka upozorenja pred otkaz zbog nelegalnog štrajka i podelilo ga nekolicini njih. Tokom dana tražili su, tvrde naši sagovornici, od svih radnika da se izjasne da li su za štrajk ili ne. Niko, kako tvrde, to nije želeo da potpiše.

U međuvremenu na društvenim mrežama krenule su da stižu reči podrške za zaposlene, pojedini Knjaževčani su rekli da će doći i sami do fabrike da podrže radnike. Za to vreme, odgovor na pitanja o štrajku i situaciji u kompaniji od poslovodstva, koji smo zatražili tokom danasrašnjeg dana, nismo dobili.

Falk Ist je pre 2004. privatizovao nadaleko čuvenu fabriku obuće Leda iz ovog grada. Italijanska firma je osim Lede tada kupila i Kožaru iz Zrenjanina i fabriku Fruška Gora iz Rume. Pet godina po privatizaciji, Falk Ist koji je te 2009. izvezao 1,2 miliona pari obuće širom Evrope, Japana i SAD proglašen je za najboljeg izvoznika. Ali poslednjih nekoliko godina nema mnogo vesti o njima.

Falk Ist je osnovan u gradiću Ćivitanova Alta u blizini Ankone još 1974. a u svetu ima više od 5.000 prodajnih mesta i proizvodnju od dva miliona pari obuće godišnje. Od privatizacije Lede italijanska kompanija je uložila nekoliko miliona evra.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre krajem 2015. Falk Ist u Knjaževcu zapošljavao je 797 radnika, a tu godinu su završili u plusu od 9,6 miliona dinara. Godinu dana ranije zabeležili su minus u kasi veći od 100 miliona dinara. U minusu većem od 220 miliona dinara fabrika je bila i 2010. samo godinu dana nakon što je proglašena za jednu od najboljih. Tada je u fabrici radilo gotovo 200 radnika više nego sutra.

Uprava im smanjila plate ispod minimalca, sada preti otkazima 2

Otkazi nekolicini za primer

Radnici tvrde da neće odustati od štrajka, međutim da bi ga učinili legalnim oni će morati što pre da se sindikalno organizuju, jer tako propisuje aktuelni Zakon o štrajku. „Svaki drugi vid štrajka osim ovog je nezakonit i poslodavac ima pravo da otpusti sve oni koji štrajkuju. Međutim, u praksi se to ne dešava jer se otpusti nekoliko ljudi za primer, ostali su u strahu i vraćaju se na posao. Dešavalo se to u nekim kompanijama poput Geoksa ili Jure, to je oprobani recept“, kaže za sutra predsednik UGS Sloga Željko Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari