Vrednost projekta „Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji“, koji je izradio Republički geodetski zavod iznosi 39,5 miliona dolara, a od toga je 30 miliona obezbedila Svetska banka, dok je ostatak sredstava izdvojen iz budžeta Srbije – izjavio je juče Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog zavoda na svečanosti povodom završetka tog projekta.


Prema njegovim rečima izrada katastra trajala je osam godina i Srbija sada po prvi put ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju. On je konstatovao da se osnivanjem katastra nepokretnosti stvorio sistem da se uredi nelegalna gradnja, kao i uslovi za razvoj hipotekarnog sistema u Srbiji.

– Prvobitno je bilo planirano da se uradi projekat za 89 katastarskih opština, ali je taj plan znatno prevaziđen jer je posao urađen za 4.521 katastarsku opštinu – naglasio je Tesla.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, istakao je da srpska vlada mora da prepozna značaj projekata poput izrade katastra i najavio da je ta institucija spremna da razgovara i o novim projektima.

Na skupu je naglašeno da je u izveštaju Svetske banke precizirano da su u Srbiji znatno poboljšani rezultati kada je reč o upisu prava na nepokretnostima pa je tako naša zemlja plasirana na 39 mestu od ukupno 183 zemlje sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari