Uskoro solarni paneli za užička domaćinstva 1Užice/Foto Nenad Kovačević

Deo domaćinstava u Užicu uskoro će moći da računa na finansijsku podršku lokalne samuoprave i države za ugradnju solarnih panela, kao jednu od mera energetske efikasnosti.

Za tu meru, koja se prvi put sprovodi u Užicu, lokalna samouprava i  Ministarstvo rudarstva i energetike su izdvojili četiri miliona dinara.

Grad je raspisao konkurs, koji će trajati do 23.decembra, na kome bi trebalo da se izaberu preduzeća koja će ugrađivati tu opremu.

Preliminarna lista izabranih preduzeća, koju će utvrditi posebna gradska komisija, objaviće se petnaest dana po završetku konkursa, a konačnu odluku doneće Gradsko veće.

Sa preduzećima, koja budu izabrana, lokalna samouprava zaključiće ugovore o ugradnji te opreme u domaćinstvima.

Posle toga, kako je za Danas objasnila gradska većnica Nada Jovičić, uslediće konkurs za subvencionisanje pojedinačnih projekata građana, najverovatnije, za mesec i po i trajaće najmanje 21 dan.

Bespovratna sredstva dodeliće se građanima za solarne panele kapaciteta do šest kilovata. Za opremu koja premašuje tu snagu, maksimalni iznos subvencije biće isti kao i za solarne panele kapaciteta do šest kilovata, dok će razliku do ukupne vrednosti radova snositi građani.

Istakavši da se za te subvencije „očekuje veliko interesovanje građana“, te da će se „sigurno utrošiti planirani iznos od čeiri miliona dinara“, Jovičić je rekla za Danas da je to pilot projekat, kojim će se utvrditi tačan iznos novca za naredni konkurs“.

„Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po kilovatu instalisane snage je 70.000 dinara. To znači da je maksimalna subvencija za solarne panele do i jednako šest kilovata instalisane snage 420.000 dinara, sa PDV-om“, objasnila je za Danas gradska većnica.

Cilj te mere je da se unapredi energetska efikasnosti i poveća korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima.

To nije jedina mera za poboljšanje energetske efikasnosti, jer lokalna samouprava, nekoliko godina, subvencioniše nabavku kotlova na gas i pelet, ugradnju fasadne termoizloacije i zamenu dotrajale stolarije.

Način plaćanja

Grad će uplaćivati odobrene iznose isključivo izabranim preduzećima, a ne građanima i to nakon što građani plate svoje obaveze tim frmama i nakon što one završe ugovoreni posao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari