Uvoznici vozila i delova smatraju da uz subvencionisanje kupovine električnih automobila treba uključiti i “plug-in” hibride 1Foto: Pixabay/andreas160578

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova da je Uredba Vlade o subvencionisanju kupovine novih vozila isključivo na električni pogon dobra vest, ali da je sa stanovišta pozitivnog uticaja na životnu sredinu potrebno uključiti i “plug-in” hibride, saopštila je danas ta organizacija.

Tim automobilima se, vozeći isključivo na elektro motor, može postići autonomija od 50-70 kilometara, što znači da se u gradskim sredinama, gde je i najveće zagađenje, mogu voziti gotovo isključivo na tu vrstu pogona.

Sa aspekta pozitivnog uticaja na zaštitu životne sredine, logično je da i oni budu tretirani kao ekološki prihvatljiva vozila i da se subvencije mogu koristiti i za njihovu kupovinu, ističe se u saopštenju.

Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova je analizirala i strukturu utroška sredstava tih subvencija u periodu 2020 – 2023 i došla do podaka da su sredstva uvećavana iz godine u godinu i da su, izuzev 2020., koja je bila bazična godina, gotovo u potpunosti iskorišćena, što govori o rastućem interesovanju građana i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari