Uzimanjem pasoša kineska firma počinila krivično delo

Stručnjaci za radno pravo jasni da tvrdnja Čajna enerdžija o uzimanju putnih isprava radi obezbeđenja radnih dozvola “ne pije vodu”

Ostavite komentar


  1. Ovako izgleda ostvarenje Vuciceve izjave da ako narod nece da radi za minimalac (i bez plate pod nehumanim uslovima) on ce „uvoziti“ radnu snagu.

  2. U Kini je uobicajena praksa, mada i tamo protivzakonita da se firme obezbedjuju uzimanjem pasosa ili licnih dokumenata radnika, dok traje ugovor. Po neke firme cak zadrzavaju zaradu radnika za prva dva meseca rada, kao neku vrstu depozita, tj. obezbedjenja, a sve ovo da bi radnik bio u podredjenom polozaju i morao da prihvati da radi prekovremeno, da ispunjava sve zahteve poslodavca a posebno da ga sprece da raskine radni odnos, tj da napusti firmu. Pojedini nasi drzavljani koji zive i rade u Kini su bili zrtve ove prakse, koja zapravo jeste trgovina ljudima. Kao neko ko je ziveo i radio u Kini, mogu da kazem da nisam nimalo iznenadjen tretmanom radnika u Linglongu. Nadam se da ce se usled pritiska javnosti na institucije ovaj problem resiti u korist radnika.

  3. to je poznato u svetu to samo nesmeta sns jer i nasi radnici su robovi u srbiji u kineskim firmama narode otvori oci

  4. Kinezi slede primer Moamera Gadafija koji je prema stranim državljanima primenjivao istu praksu.

  5. komunisticko robovlasnistvo, mislite da je za vreme tita bilo drugacije ( Oktobar fest film ), ko nije gledao neka gleda.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.